Per Wiker: "Musik som träffade djupare än allt annat"

Skivor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Per Wiker listar årets tio bästa album samt decenniets bästa fem och bästa låt.

1. Leonard Cohen - Thanks for the dance

– Tre år efter sin död skickar Leonard Cohen hem en halvtimme musik som träffade djupare än allt annat. Det är omskakande, skarpt och tack vare sonen Adam en av Leonards bästa skivor.

2. Nick Cave and The Bad Seeds - Ghosteen

– Nästan plågsamt ärliga låtar om förlusten av en femtonårig son, men om man lyssnar upptäcker man också ett allvar och ett hopp som sprider ljus och tröst hos lyssnaren.

3. The Alarm - Sigma

– Mike Peters skakar rejält liv i The Alarm efter en dust med cancer. Resultatet är deras bästa album på väldigt länge och samtidigt en av årets stora överraskningar.

4. The Highwomen - The Highwomen

– En supergrupp med fyra av countryns namnkunnigaste  kvinnor där summan blir ännu större. Starka låtar, nya perspektiv, fantastisk sång och underbara stämmor.

5. Bob Dylan - Rolling thunder revue. The 1975 live recordings

– Boxen med konsertinspelningar ackompanjerar Martin Scorseses alldeles lysande Netflix-dokumentär. En magnifik vittnesbörd från en av Dylans mest spännande turnéer.

6. Wilco - Ode to joy

En rik och melankolisk skiva om livet, kärleken och samtiden. Wilco biter sig skickligt fast som ett band som alltid är relevanta och spännande.

7. Ulf Lundell - Tranorna kommer

– 2019 blev ett av Ulf Lundells intensivaste år och skivan som kom i våras har faktiskt växt med tiden. Rappa och snygga låtar med en knivskarp och engagerad Lundell vid pennan.

8. Bruce Springsteen - Westerns stars - Songs from the film

– I somras släppte Bruce Springsteen Western stars men det är egentligen först inför publik som låtarna lyfter. Här finns närvaron, udden och nerven som berättelserna förtjänar.

9. Gyllene Tider - GT40 Live!

– En liveskiva med gamla låtar var en av årets höjdpunkter. Glädje och nostalgi, javisst, men också tajt och levande framfört, vilket resulterar i ett av de värdigare avskeden.

10. Sven-Ingvars - Ingenting är som förut, allt är som vanligt

– Den första skivan med Oscar Magnusson i fronten blev allt man önskade  - djup tradition, nya vägar och i botten det omisskännliga stråket av vemod som vi värmlänningar behöver.

Topp 5 på 10-talet:

John Prine - The tree of forgiveness (2018)

Brandi Carlile - By the way, I forgive you (2018)

Sven-Bertil Taube - Hommage (2014)

Leonard Cohen - You want it darker (2016)

Paul Simon - So beautiful or so what (2011)

10-talets bästa låt:

Jason Isbell - Elephant (2013)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.