Nu blir Skutberget ännu bättre

Debatt
PUBLICERAD:
Det blågröna styret vill att Karlstad ska andas framtidstro och optimism och tillväxt. Vi vill att barn och unga ska ha den allra bästa kommunen i hela Sverige att växa upp i, skriver Erik Nilsson, Alexander Torin, Frida Pettersson, Niklas Wikström, Per-Samuel Nisser och Monika Bubholz.
Foto: Karlstads kommun
Men satsningarna på Skutberget slutar givetvis inte där. Vi vill att Skutberget fortsätter vara den oas det är, men att det också utvecklas. En del i den utvecklingen är en sagopark, skriver det blågröna styret i Karlstads kommun.

I dag fattar kommunfullmäktige i Karlstad beslut om att anta detaljplanen för sagoparken på Skutberget. Vi i det blågröna styret är stolta och glada över detta. Det blågröna styret vill se Skutberget utvecklas och upprustas, och i första hand på ett sätt som gynnar barn och unga. En del av den visionen förverkligas redan under nästa år.

Nyligt fattades beslut om hur de 15 miljoner som öronmärkts åt Skutbergets friluftsområde för 2020, ska användas. Det råder en del missuppfattningar kring Skutberget och hur allt hänger ihop, men de 15 miljonerna läggs alltså alldeles oavsett sagoparker eller annat.

Det byggs en äventyrslekplats i trä vid friluftsbyn, med parkour i anslutning till denna. Nära sex miljoner läggs på lekplatsen. I ett första steg läggs också strax över två miljoner på Fintatorps gård (som för övrigt verkar heta så för att den första boende kom från Finland) och dess kringbyggnader.

Vid entréområdet i väster skapas en ny startplats för mountainbikecykling, med anslutande spår, en väntyta, lek- och teknikspår samt enkel service för avspolning av cykel. Kommunen kommer i dialog med MTB-grupper att ta fram en plan för hur detta bäst genomförs.

Förhoppningsvis står en foodtruck vid stora stranden till sommaren, och det kommer också att finnas hängmattor, solstolar, nya grillplatser, kanske utomhusschack och annat liknande i närheten som ett komplement till själva badandet.

Detta, och annat, händer alltså redan under nästa år. Men satsningarna på Skutberget slutar givetvis inte där. Vi vill att Skutberget fortsätter vara den oas det är, men att det också utvecklas. En del i den utvecklingen är en sagopark.

Karlstad behöver en mångfald av fritidsaktiviteter och attraktioner. Det drar hit folk, skapar arbetstillfällen och gör att människor upptäcker hur fint det är här, och kanske till och med lockar någon att flytta hit. Ett Muminland gör ingen sommar, men det handlar om att bygga en helhet, och detta är en del i det pusslet.

Det blågröna styret vill att Karlstad ska andas framtidstro och optimism och tillväxt. Vi vill att barn och unga ska ha den allra bästa kommunen i hela Sverige att växa upp i. Vi vill också att Karlstad ska vara en kommun att bo kvar i som vuxen, eller att återvända till. Det är nödvändigt för vår framtida välfärd att få hit både fler företag och fler människor och då behövs en mångfald av fritidsaktiviteter, kulturutbud och attraktioner.

Vi har en geografiskt unikt bra placering mitt i triangeln Oslo-Stockholm-Göteborg. Första steget för bättre tågförbindelser togs häromdagen, och det arbetet fortsätter naturligtvis. Vi har över 9 000 företag i kommunen och ser gärna att det blir fler. Karlstad har alla möjligheter att fortsätta utvecklas och det ska vi också göra.

Men folk flyttar inte hit för att naturen är så vacker. Hela Sverige är vackert. Det måste finnas mer som drar. Som till exempel Skutberget, detta väldigt stora område, som kan erbjuda både fantastiska naturupplevelser, idrottsutövning, lek, utbildning och en sagopark. Allt ryms.

I dag tar vi första steget mot ett ännu bättre Skutberget, och ett ännu bättre Karlstad. Det är vi glada över.

Per-Samuel Nisser (M)

Alexander Torin (M)

Frida Pettersson (C)

Monika Bubholz (MP)

Niklas Wikström (L)

Erik Nilsson (KD)

Det blågröna styret i Karlstads kommun

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.