• onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Lägg ner sanningsministeriet

Ledare
PUBLICERAD:
Brottsförskönande rådet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Avslöjandena i veckan att Brottsförebyggande rådet, Brå, mer eller mindre systematiskt ägnat sig åt att frisera, censurera och anpassa sina rapporter efter politiska och ideologiska krav kommer dessvärre inte som någon större överraskning.

Misstankarna har länge funnits om att det som Brå rapporterat om inte speglar verkligheten på ett adekvat sätt. Men nu finns det i alla fall svart på vitt, i form av en granskning som tre forskare vid Linköpings universitet – Stefan Holgersson, Ossian Grahn och Malin Wieslander – har gjort. Deras rapport, betitlad "Går det att lita på Brå. En studie om bias i myndighetsforskning", är en svidande vidräkning med det dysfunktionella organet. De har intervjuat ett 30-tal personer som har eller har haft anknytning till Brå.

Ledningen för Brå, chefer och självaste generaldirektören utövar påtryckningar på anställda och rapportförfattare så att inte obekväma sanningar kommer fram. Rapporter har censurerats och tillrättalagts "för att ändra rön som av politiska, ideologiska eller andra skäl inte varit önskvärda". Brå beskrivs som en toppstyrd arbetsplats där några styr med järnhand, och där man måste skriva och tycka på ett visst sätt. En anställd har liknat myndigheten vid en "sekt". I minst ett fall skall en anställd tillsammans med generaldirektören ha kallats upp till justitiedepartementet, där det framställs krav på att en rapport skulle "rättas".

Brås själva konstruktion är motsägelsefull. Det är på en och samma gång en myndighet som lyder under justitiedepartementet, men skall samtidigt också vara en oberoende forskningsinstitution satt att utreda departementets kärnfrågor. De har också alltför nära band till såväl polismyndigheten, som de tar hänsyn till, som ideologiska band till kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Avslöjandena är som sagt inte förvånande men icke desto mindre oerhört allvarliga. Det för tankarna till betydligt mindre fria och nogräknade stater. Brå påminner mer om ett propagandaministerium eller sanningsministerium som producerar allt annat än sanningen.

Eftersom justitieminister Morgan Johanssons (S) eget departement är inblandat så är det nog för mycket begärt att han och regeringen kommer att göra något åt saken. Icke desto mindre är det det som måste krävas. Brå och dess arbete måste genomlysas rejält. Men själva myndigheten är nog bortom all räddning. Den har varit politiserad under så lång tid, och av universitetsrapporten så sitter det ingrott i väggarna.

Brå är tänkt att vara ett organ för att minska brottsligheten och öka tryggheten i samhället. Man har istället gjort tvärtom, förnekat att brottsligheten ökat och att därmed fått tryggheten att minska. Förtroendet är nu som bortblåst. Länge har siffror och rapporter från Brå tagits emot med stor, alltför stor, respekt i samhällsdebatten. Det kommer de inte att göra framöver. Alla kommer att ställa sig frågan vilken information som undanhållits den här gången, eller vilken statistik som förskönats.

Det återstår inget annat än att lägga ned Brå och skapa något annat brottsförebyggande system, borta från den politiska maktens krav. Hur den skall se ut kan diskuteras, och tyvärr är ju även akademin präglad av ideologiska hänsyn. Men som statlig myndighet fungerar det i alla fall inte.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.