Hoppa till huvudinnehållet

Ja till en Muminpark på Skutberget efter lång debatt

Publicerad:
Skiljelinjerna var mycket tydliga i den över tre timmar långa debatten om Muminparken under fullmäktigemötet. Per-Samuel Nisser (M) och den styrande majoriteten samt S fick igenom sin vilja med siffrorna 46-15 när detaljplanen godkändes. Foto: Tommy Andersson

Efter en lång och bitvis mycket hetsig debatt röstade kommunfullmäktige på torsdagskvällen igenom detaljplanen för en Muminpark på Skutberget.

46-15 slutade voteringen där V, SD och Karlstadpartiet sade nej till temaparken.

Det var inför en helt fullsatt fullmäktigesal som frågan om Muminparken avgjordes rent politiskt. Och det var som väntat mycket tydliga skiljelinjer i debatten.

– Vi vill göra Karlstad ännu mer attraktivt och anser därför att en etablering av en Muminpark är bra både för invånarna och även för att locka hit fler besökare.

Ja i fullmäktige till Muminpark på Skutberget

– Och det går att kombinera en utveckling av fritidsområdet samtidigt som en sådan anläggning byggs, sade kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Han fick medhåll av Erik Nilsson (KD).

– Skutberget är stort nog för båda de här verksamheterna och vi saknar ett större besöksmål för barnfamiljer.

Öka tillgängligheten

Monica Bubholz (MP) konstaterade att Skutbergsfrågan är mycket komplex.

– Många värden ställs mot varandra och frågan skapar mycket känslor. Vi vill göra Skutberget mer tillgängligt och få fler barn ut i naturen. Och det gör vi med de här satsningarna.

Peter Sörensen, Karlstadpartiet, var mycket besviken efter resultatet under torsdagens fullmäktigemöte.
Peter Sörensen, Karlstadpartiet, var mycket besviken efter resultatet under torsdagens fullmäktigemöte. Foto: Tommy Andersson

En helt annan åsikt hade inte oväntat Peter Sörensen, Karlstadpartiet.

– Har vi inte lärt oss av de tidigare misstag som kommunen har gjort med bland annat First Camp när avtal skrevs på 60 år? 50 procent av Karlstadsborna säger nej till en Muminpark och de styrande vill inte lyssna på oss.

– Jag har oerhört svårt att se att detaljplanen för en Muminpark ska gå igenom nålsögat mark- och miljödomstolen när det gäller strandskyddet efter ett överklagande, sade han.

Ska överklaga

Utanför Bibliotekshuset stod Skutbergets wenner med ett plakat där det stod Rädda Skutberget.

– Vi kommer självklart att överklaga det beslut som väntar, att fullmäktige säger jag till detaljplanen som gör Muminparken möjlig.

– Vi förstår inte att politikerna inte lyssnar på vad majoriteten tycker om Skutberget. Det kommer det att straffas för i nästa val, säger ordföranden Thomas Martinsson.

Efter en över tre timmar lång debatt blev det votering och 46-15 för ett ja till den nya detaljplanen för en Muminpark. V, SD och Karlstadpartiet röstade nej och reserverade sig mot beslutet.

Muminvärldens vd Tomi Lohikoski kan konstatera att politikerna har sagt ja till detaljplanen som gör en etablering av en Muminpark på Skutberget möjlig.
Muminvärldens vd Tomi Lohikoski kan konstatera att politikerna har sagt ja till detaljplanen som gör en etablering av en Muminpark på Skutberget möjlig. Foto: Mikael Lindblom

I samband med fullmäktigemötet godkändes även genomförandeavtalet mellan Karlstads kommun och finska bolaget Muminvärlden som reglerar anläggandet av den planerade Muminparken och vem som betalar vad.

Även visionen och planprogrammet för Skutbergets frilufts- och rekreationsområde godkändes. Totalt innehåller det förslag på satsningar på 150 miljoner kronor till 2023, bland annat bland annat 20 miljoner kronor i en ny servicebyggnad i väster som ska ersätta motionscentralen, 10 miljoner på en badvik med bryggor

15 miljoner 2020

Men hur mycket som investeras beror på om det blir en Muminpark eller inte.

Klart är dock att det ska satsas 15 miljoner nästa år på nyinvesteringar på Skutberget, bland annat på en ny äventyrslekpark vid friluftsbyn.

Artikeltaggar

Erik NilssonKarlstads kommunMonika BubholzMuminlandetNyheterPeter SörensenSkutbergetSkutbergets WennerThomas Martinsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.