Hoppa till huvudinnehållet

Ja i fullmäktige till Muminpark på Skutberget

Publicerad:
Kommunfullmäktige beslutade på torsdagskvällen med bred majoritet att anta den nya detaljplanen för Skutberget.
Kommunfullmäktige beslutade på torsdagskvällen med bred majoritet att anta den nya detaljplanen för Skutberget. Foto: Tommy Andersson

Kommunfullmäktige beslutade på torsdagskvällen med bred majoritet att anta den nya detaljplanen för Skutberget. Den är en förutsättning för byggandet av en Muminpark på delar av området.

Den nya detaljplanen klubbades igenom efter en lång debatt och sedan votering med siffrorna 46-15 där Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Karlstadpartiet röstade nej.

Det har redan aviserats att detaljplanen kommer att överklagas till mark- och miljödomstolen. Myndigheten kommer då ta ställning till om man kan säga ja till länsstyrelsens beslut att det är okej upphäva strandskyddet vid Vänern så att Muminparken kan byggas.

I samband med fullmäktigemötet godkändes även genomförandeavtalet mellan Karlstads kommun och finska bolaget Muminvärlden som reglerar anläggandet av den planerade Muminparken och vem som betalar vad.

Godkände satsningar

Även visionen och planprogrammet för Skutbergets frilufts- och rekreationsområde godkändes. Totalt innehåller det förslag på satsningar på 150 miljoner kronor till 2023, bland annat 20 miljoner kronor i en ny servicebyggnad i väster som ska ersätta motionscentralen, 10 miljoner på en badvik med bryggor och lika mycket på en friluftsbastu på bryggan.

Men hur mycket som investeras beror på om det blir en Muminpark eller inte. Klart är dock att det ska satsas 15 miljoner nästa år på nyinvesteringar på Skutberget, bland annat på en ny äventyrslekpark vid friluftsbyn.

Frågan om bildandet av ett naturreservat i området mellan campingen och Vänern var också uppe på fullmäktigemötet för behandling. Beskedet blev att ett beslut i frågan ska tas efter att detaljplanen har vunnit laga kraft.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstads kommunMuminMuminlandetNyheterSkutberget

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.