Hoppa till huvudinnehållet

Fritzon: Kvinnor är mer klimatsmarta än män

Publicerad:
Även om vi ligger i framkant, är klimatfrågan inget vi själva kan klara av att lösa. Det krävs samarbete och det är precis vad vi socialdemokrater tänker kämpa för, skriver Heléne Fritzon.
Även om vi ligger i framkant, är klimatfrågan inget vi själva kan klara av att lösa. Det krävs samarbete och det är precis vad vi socialdemokrater tänker kämpa för, skriver Heléne Fritzon. Foto: Fredrik Persson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

Forskningen visar alltså att män gör ett mycket starkare klimatavtryck samtidigt som kvinnor agerar mer klimatsmart, är mera engagerade i frågan och vill komma framåt, skriver Heléne Fritzon.

Det stora klimattoppmötet i Madrid, COP25, avslutades i söndags. Mina förväntningar var höga när världens länder samlades för att fatta beslut om vår framtid. Vi är många som blev besvikna när man inte lyckades nå ända fram. Det är såklart bra att man kom fram till höjda klimatambitioner men sedan kunde man inte komma överens om hur det ska uppnås, där den viktiga frågan om handeln med utsläppsrätter lämnades olöst.

Klimathotet är något vi påminns om hela tiden. Vi ser det i vår vardag, där vädret blir allt mera extremt. Isar smälter. Havsnivåerna stiger. Öknar breder ut sig världen över. Här hemma såg vi den svåra torkan för något år sedan med många skogsbränder som följd och hur vintrarna blivit allt varmare.

Härom veckan utlyste Europaparlamentet ett klimatnödläge. Ett beslut pådrivet av oss socialdemokrater. Det sänder en tydlig, skarp signal till EU:s samtliga institutioner och medlemsländer att ta klimatfrågan på största allvar. Vi måste alla öppna våra ögon.

Jag är självklart orolig för framtiden. Det tror jag många av oss i Sverige är. Även om vi ligger i framkant, är klimatfrågan inget vi själva kan klara av att lösa. Det krävs samarbete och det är precis vad vi socialdemokrater tänker kämpa för.

Därför, det skrala resultatet från klimattoppmötet till trots, har jag stora förhoppningar på den nya EU-kommissionens nyss presenterade plan – The European Green Deal som på ett tydligt och kraftfullt sätt tar tag i klimatkrisen. Det är min partikollega Frans Timmermans som leder arbetet och säkerställer att våra socialdemokratiska krav får gehör. Det gäller både Green Deal, kommande klimatlag och hur EU ska bli världens första klimatneutrala kontinent.

Vägen dit är inte spikrak, det visar inte minst EU-toppmötet förra veckan, där man inte lyckades få med sig Polen fullt ut. Det är nu vi politiker måste ta det politiska ledarskapet. Våra väljare förväntar sig att vi ska ha mod att fatta beslut om deras framtid.

För mig är det också viktigt att lyfta in ett ytterligare perspektiv. Omställningen måste ske på ett rättvist och jämställt sätt. Tittar man på skillnaden mellan kvinnor och män när det gäller att tänka och agera klimatsmart, har vi ett arbete att göra med våra värderingar – hur fördelar vi makten och hur fördelar vi arbetet.

Här är några fakta. Kvinnor har lägre utsläppsnivåer än män. Till exempel åker kvinnor mera kollektivtrafik. Koldioxidavtrycket från manliga EU-medborgare är 25 procent högre än för kvinnor i EU. Kvinnor och barn är mera utsatta när klimatkatastrofer inträffar och kvinnor tar betydligt mindre av samhällets resurser i anspråk. Den ekonomiska makten är inte rättvist fördelad.

Forskningen visar alltså att män gör ett mycket starkare klimatavtryck samtidigt som kvinnor agerar mer klimatsmart, är mera engagerade i frågan och vill komma framåt. Jag vill se en mer jämställd klimatpolitik där kvinnors medvetenhet och kraft tas tillvara. Jag och mina socialdemokratiska kollegor kommer att göra allt för att Europa ska bli världens första klimatneutrala kontinent. Vi gör det för våra barn och barnbarns skull.

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S)

Artikeltaggar

EUEuropaparlamentetFrans TimmermansHeléne FritzonKlimatSignerat