Skaparlust och ett stort intresse för att teckna och skriva, plus en vilja att jobba hemifrån och kunna styra över sina arbetstider själv, är lika med att satsa på att bli illustratör.
Åtminstone var det så ekvationen såg ut för Malin Kjernsby, som i somras bestämde sig för att göra slag i saken och följa sin kreativa dröm.
Malin Kjernsby är en nygammal kristinehamnare. Hon är uppvuxen här, men flyttade efter att ha tagit studenten på Brogårdsgymnasiets estetprogram och bodde på andra håll i åtta år. Sedan september är hon tillbaka i barndomsstaden, tillsammans med sambon Jonas.
– Det är mest för att vi väntar barn. Jag ville komma närmare familjen, säger Malin om flytten, som gick från universitetsstaden Umeå.
När Malin och Jonas skulle slå ned sina bopålar i Kristinehamn föll valet på Stenbacken. Anledningen? Närheten till skogen.
Lägenheten är inte bara ett hem. Den rymmer även en ateljé. I det största och ljusaste rummet, där många förmodligen hade valt att placera soffa och tv, har Malin och Jonas inrett med arbetsbänkar, skrivbord, stafflier, fotohörna och diverse annan kreativ utrustning.
Tudelad drivkraft
Det är där Malin håller till om dagarna. I somras rannsakade hon sig själv och kom fram till att hon vill satsa på ett kreativt yrke.
Dels handlar det om ett uppdämt behov att få utlopp för sin kreativitet, dels är det en livsstilsfråga. Malin vill helst inte ha ett inrutat liv med ett nio-till-fem-jobb. Det går inte ihop med hennes och Jonas framtidsdrömmar, som bland annat handlar om att odla så mycket som möjligt av sin mat, bygga sin inredning själva och ha mycket tid med familjen.
– Jag vill ha ett flexibelt arbete där jag kan vara hemma mycket, träna när jag vill, göra mycket hemmaprojekt. Vi vill helt enkelt ha en livsstil som kräver att vi båda är hemma mycket.
Med tre år på estetprogrammet med bildinriktning och ett år på Geijerskolan i Ransäter med litteratur- och skrivarprofil i bagaget var det dött lopp mellan illustratör och författare.
– Jag har haft med mig det konstnärliga länge. Jonas, som har frilansat som musiker, har peppat mig att satsa på att rita och skriva. Jag tänkte först att nu ska jag bli författare, så jag påbörjade flera olika skrivprojekt. Men så blev jag uttråkad, det var som att vara instängd i sin egen hjärna, berättar Malin.
Turligt nog är författarskap och konstnärskap två uttryck som gärna kombineras. Malin tänkte om, och valde att lägga mer fokus på att lära sig illustrera.
– Under hösten har jag lagt mycket tid på att läsa på om att frilansa, starta eget och vad som krävs av en illustratör. Det känns som att jag har missat några år som andra illustratörer har lagt på att studera fältet, så nu ägnar jag mig åt självstudier.
Öppen process
Alla som vill kan följa Malins självstudier genom hemsidan och bloggen hon skapat. Där skriver hon långa inlägg med olika teman varje vecka. Under rubriken Hur man blir en illustratör skriver Malin om vikten av att nätverka för att lyckas:
"Detta är tydligen alltid A och O för att lyckas med allt, oavsett vad det handlar om. Och då snackar vi inte att ha några få, nära vänner, så som jag jobbar. Nej, man ska ha ett stort jävla kontaktnätverk. Och rätt personer ska man känna!"
Och det var just genom en kontakt som Malin fick sitt första uppdrag som illustratör. Det var ungefär ett år sedan, redan innan framtidspolletten hade trillat ned.
– Jag fick göra åtta illustrationer till en släktforskningsförening, säger Malin och tillägger att sambons mamma är medlem i föreningen.
Planen är att registrera enskild firma i vår.
– Vi får ju barn i februari, så att starta företag kan vänta.
Kombinationen vinner
Sin stil beskriver Malin som "hittills utforskande". Hon har provat allt från fotorealistiskt till rena fantasifigurer.
– Nu tycker jag det är roligare att gå tillbaka till det lite mer abstrakta, lite mer åt seriefigurshållet. Det passar illustrationsformatet, säger hon.
Det som skiljer illustrationer från andra typer av konstverk är att de inte är tänkta att stå helt för sig själva. De ska komplettera en text, förklarar Malin.
– Det har jag kommit på att jag tycker är väldigt roligt, att berätta med både bild och text.
Utöver att skriva och illustrera har Malin flera andra kreativa projekt och idéer.
– Jag har många idéer, men det är först nu jag egentligen har lagt tid på att låta dem blomma ut, säger hon.
Bland annat övar hon på att måla på tyg för att i framtiden kanske kunna dekorera kläder. Hon ritar även på lampskärmar. I vardagsrummet på Stenbacken finns en av lampskärmarna.
– Man kan snurra den under årets lopp för att se motiven som representerar de fyra årstiderna.
Står på bred grund
Vid sidan av sitt skapande pluggar Malin universitetskurser på distans. Till en början var planen att utbilda sig till veterinär, men under tidens gång insåg hon att det inte passade henne. Man brukar prata om uppdelningen mellan hjärnans vänstra halva, den logiska och analytiska, och den högra, kreativa. Det är en uppdelning som Malin inte vill förlika sig med. Hon vill gärna vara bra på matte, berättar hon.
– Men matte och fysik var inte riktigt min grej. Jag ville lära mig om människor, så jag har plockat kurser från samhällsvetarprogrammet och planen är att ta en kandidat i sociologi.
Var ser du dig själv om fem år?
– Då hoppas jag att jag och Jonas kan bo i ett litet hus någonstans ute på landet och att jag kan leva på att illustrera och skriva, helst i kombination.
Exakt hur upplägget kommer se ut är inte kristallklart, men att vägvalen är många betyder att chanserna att slutmålet blir något bra är fler.
– Jag kan både tänka mig att jobba för förlag, illustrera barnböcker eller skriva egna böcker och illustrera dem. Jag har börjat inse att det är det här jag är bra på. Sedan gymnasiet har jag provat mig fram mycket, men det här med att rita och skriva är kanske det jag är bäst på, säger Malin Kjernsby eftertänksamt.