Hoppa till huvudinnehållet

Torsby är nu IVPA-säkrat: "Fantastiskt bra"

Publicerad:
Initiativtagaren Joe Bengtsson talade till de protesterande utanför kommunhuset i Sysslebäck i slutet av april.
Initiativtagaren Joe Bengtsson talade till de protesterande utanför kommunhuset i Sysslebäck i slutet av april. Foto: Aron Eriksson

Räddningstjänsten i Torsby kommun fick i kommunfullmäktige sin budget uppjusterad för att kunna rycka ut i väntan på ambulans IVPA. Något som Joe Bengtsson kämpade för och som han nu är oerhört glad för.

– Det här är fantastiskt bra. Vi är många som kämpat för det här. Det visar att folkviljan är stark i den här frågan.

Joe Bengtsson har kämpat för flera frågor i norra Värmland. Han utsågs till Årets nordvärmlänning i augusti och blev president i återupprättade Republiken Dalen. Joe Bengtssons kamp för att få behålla IVPA, i väntan på ambulans ledde till en "gula västar"-demonstration utanför samverksanskontoret i Sysslebäck i april och politikerna vände i frågan om IVPA.

Protester i Sysslebäck mot förändrat IVPA

Räddningstjänsten under miljö- bygg- och räddningsnämnden i Torsby kommun får en uppjustering av ramen på 1 025 000 kronor från 2020 och fortsatt, för att återställa tidigare neddragning.

"Det kan ju hända andra saker"

Den neddragningen innebar att räddningstjänst bara skulle rycka ut enligt tre kriterier: ofri luftväg, större yttre blödning och hjärtstopp.

– Men det är ju inte bara det som är prio 1-larm enligt SOS. Det kan ju hända andra saker, som lårebensbrott och inte heller hjärnblödning var med i kriterierna, säger Joe Bengtsson.

Det har funnits argument om att brandmän inte har rätt utbildning och att det skulle kunna finnas risk för felbehandling. Det håller han inte med om.

– Vad räddningstjänsten kan göra är att ge syrgas, använda hjärtstartare och kanske lägga förband i väntan på att ambulansen kommer. Jag blev väldigt glad när jag läste att den nya räddningschefen anser att räddningstjänsten kan göra skillnad på plats, säger Joe Bengtsson.

Artikeltaggar

AmbulanssjukvårdIVPAJoe BengtssonNyheterRäddningstjänstenSjukvårdStölletSysslebäckTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.