Mot Mumin för klimatets skull

Debatt
PUBLICERAD:
Muggar, brickor, pennskrin, kuddar; det tar aldrig slut när det kommer till Muminprodukter. Tar vi oss en närmare kik på hur de här produkterna produceras visas en mörk bild, skriver Marcus Sjögren.
Foto: Mikael Lindblom
När vi självklart vet att byggprocessen av ett Muminland kommer påskynda uppvärmningen av jorden borde vi ställa oss frågan: Behöver vi bygga det? Svaret är givetvis nej. Karlstad överlever utan Mumin, skriver Marcus Sjögren.

Anförandet som inte togs på allvar: Hej alla. Jag är här idag för att prata framtid. Här på framtidspartiets möte. Jag kommer nämligen uppleva mer framtid än de flesta här. Jag hoppas ni förstått det: Framtidens viktigaste fråga är klimatet. Har vi ingen planet spelar inget annat så stor roll. Varken vård, skola, eller huruvida det blir en bro mellan Råtorp och Färjestad.

När mänskligt liv uppstod hade Tellus en medeltemperatur på noll grader. En gyllene temperatur för mänskligt liv att frodas. Innan dess hade vi en istid, då låg medeltemperaturen på minus 4 grader. Nu vill politiker stoppa uppvärmningen vid 1,5 grader, samtidigt som forskare hävdar att vi snarare är på väg mot 2 grader eller mer. Vi är alltså på väg mot till en istid, fast tvärtom – typ en eldtid. Och mitt i det här vill vi bygga ett Muminland.

Något som absolut inte bör göras eftersom en etablering påskyndar den globala uppvärmningen.

1. Byggprocessen

Den svenska byggbranschen står i dag för lika mycket klimatpåverkan som det gemensamma bilåkandet i Sverige. Trots den vetskapen lägger vi oerhört mycket politisk kraft på att försöka minska bilåkandet, men fortsätter bygga som om det vore naturlag. När vi självklart vet att byggprocessen av ett Muminland kommer påskynda uppvärmningen av jorden borde vi ställa oss frågan: Behöver vi bygga det? Svaret är givetvis nej. Karlstad överlever utan Mumin. Det är ett nöjesbygge. Det kan vi inte syssla med just nu.

2. Asfalt

Det pratas om en parkering för 360 bilar. Det är otroligt mycket asfalt som måste läggas. Problemet med asfalt är att det är gjort av ett naturmaterial som håller på att ta slut, asfaltering slukar olja och asfalt gör en plats varmare.

3. Biltrafiken

Oavsett hur bra busslinjer som dras till Skutberget är barnfamiljens första val bilen. Till och med de tjänstemän jag pratat med är oroliga att ett Muminland kommer att öka bilåkandet i Karlstad.

4. Flygturism

Sedan har vi de som kommer flyga hit. Kommunen räknar idag med att asiatiska turister ska stanna här en natt extra i Karlstad tack vare temalandet. Mumin är idag populärt bland vuxna människor i delar av Asien. Det finns problem med det. Dels vill jag inte att min kommun ska uppmuntra flygturism, sen finns det också en risk att förlita sig på influgen turism när vi i framtiden kanske inte kan flyga på samma sätt som idag.

5. Produkterna

Det första som dyker upp när du googlar på Mumin är deras webbshop. Moomin Characters Ab Ltd är världsmästare på att sälja merchandise. Muggar, brickor, pennskrin, kuddar; det tar aldrig slut när det kommer till Muminprodukter. Tar vi oss en närmare kik på hur de här produkterna produceras visas en mörk bild. En mössa från Mumin är sydd på bomull som torkar ut delar av Indien, sedan fraktad från Asien till Sverige på fossila bränslen. Jag tycker inte kommunen ska stötta ett lekland där en av de viktigaste ekonomiska kuggarna i deras affärsidé är att sälja produkter som förstör världen.

Karlstad är litet i förhållande till resten av världen. Men det är inte ett argument för att göra något som tar oss närmare en eldtid. Tror ni verkligen de barn ni ska bygga Muminlandet till kommer tacka er om 50 år?

Om eldtiden inte är anledning nog vill jag påminna er om att 61 procent av Karlstads befolkning inte vill se en etablering av Mumin på Skutberget. Det betyder alltså att Mumin inte bara är ett hot mot klimatet, utan också ett hot mot våra demokratiska rättigheter.

Marcus Sjögren

Herrhagen Skivbörs

Ny medlem i Socialdemokraterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.