Hoppa till huvudinnehållet

Maskoten Flammy får sällskap i brandbilen

Publicerad:
Brandman Jens Bertelsen tar emot gosedjur som kommer att ligga i räddningstjänstens bilar. Gosedjuren ska delas ut till barn som kan behöva en nalle att krama på en olycksplats eller vid en brand. Foto: Mimmi Törnberg

I september sattes holken upp på varuhuset för donation av gosedjur. Under onsdagen överlämnades gosedjuren till räddningstjänsten i Karlstad. Projektet är ett initiativ från Rädda barnen och Ikea.

Räddningstjänstens maskot Flammy får numera sällskap i brandbilarna. Under onsdagen lämnades två kassar med gosedjur över till räddningstjänsten av Ikea och Rädda barnen.

– Jätteroligt att vi kan få till det här. Vi är jättetacksamma. Det kommer till nytta, säger Nils Weslien, räddningschef.

Nya och gamla gosedjur

Insamlingen har pågått sedan i slutet av september på Ikea. De som önskat har kunnat donera både nya och gamla gosedjur i en husformad holk på varuhuset. Nu börjar utdelningen av insamlingen och först ut att motta gosedjur är räddningstjänsten i Karlstad.

– Jättetrevligt att få komma hit och donera. Det känns bra att kunna ge barnen den tryggheten, säger Gunbritt Durand från Ikea.

Gun Partanen på Rädda barnen i Karlstad berättar att de inspirerats av Örebro där Ikea och Rädda barnen har samma samarbete.

  • Brandman Jens Bertelsen och Stefan Wennerström tar emot gosedjur från Gunbritt Durand på Ikea samt Emma Iderström Lidén och Gun Partanen på Rädda barnen. Brandman Niklas Öqvist står längst till höger.
    Brandman Jens Bertelsen och Stefan Wennerström tar emot gosedjur från Gunbritt Durand på Ikea samt Emma Iderström Lidén och Gun Partanen på Rädda barnen. Brandman Niklas Ö… Foto: Mimmi Törnberg
  • Under onsdagen lämnade Ikea och Rädda barnen över insamlade gosedjur till räddningstjänsten i Karlstad.
    Under onsdagen lämnade Ikea och Rädda barnen över insamlade gosedjur till räddningstjänsten i Karlstad. Foto: Mimmi Törnberg

Räddningstjänsten har sedan tidigare gosedjur med sig, vid namn Flammy, och de donerade gosedjuren blir ett välkommet tillskott.

– Det här är en integrerad del i vårt psykologiska omhändertagande. Flammy är ett verktyg för oss, säger Stefan Wennerström, brandman.

Ledsna och chockade

Gosedjuren kommer att ges till barn vid olyckor och bränder.

– Barn kan vara ledsna och chockade och i behov av ett gosedjur att krama, säger Jens Bertelsen, brandman.

Artikeltaggar

IkeaNyheterRädda BarnenRäddningstjänsten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.