Hoppa till huvudinnehållet

Mäklaren: "Det finns ingen garanti för att tjäna pengar"

Publicerad:
Emmy Didriksson spenderar en del tid i bilen mellan visningar, kundmöten och värderingar.
Emmy Didriksson spenderar en del tid i bilen mellan visningar, kundmöten och värderingar. Foto: Lisa Olaison

Jobb på tider när andra är lediga, långa arbetsdagar och en stor dos osäkerhet kring när nästa lön kommer in. Att vara mäklare är kanske inte så glassigt som många kan tro.

– En del verkar ha en bild av att vi sitter och väntar i bostäder också, alltid redo för visning, men det är fel, säger mäklaren Emmy Didriksson när NWT följer med henne under en dag på jobbet.

08.00

En gång i månaden står morgonträning på schemat för de anställda på Fastighetsbyrån och Swedbank i Karlstad. De som vill svettas ihop med sina kollegor kör cirkelträning på Actic under ledning av instruktören Sanna Mattsson, som även jobbar på Fastighetsbyrån. I dag har 18 personer valt att köra idioten och burpees varvat med russian curls och utfall.

– Efteråt går vi till Scandic och äter frukost ihop. Det är det bästa, säger mäklaren Emmy Didriksson, 26, när hon dyker upp ombytt och klar.

Träningen har varit ett inslag i arbetslivet under de ett och ett halvt år hon jobbat på Fastighetsbyrån. Hon började på kontoret direkt efter att ha avslutat en treårig utbildning till fastighetsekonom vid Karlstads universitet.

– Jag har svårt att sitta still och hålla mig till en sak. Det här jobbet ger mycket variation. Det är en blandning mellan administrativt och socialt. Man får träffa mycket folk och det är kul och triggande att det är åt säljhållet. Jag kanontrivs på kontoret och så länge jag trivs som mäklare blir jag kvar, säger Emmy Didriksson.

En gång i månaden morgontränar medarbetarna på Fastighetsbyrån ihop.
En gång i månaden morgontränar medarbetarna på Fastighetsbyrån ihop. Foto: Lisa Olaison

09.00

Runt frukostbordet på Scandic blir det tydligt att medelåldern på kontoret är låg. Enligt vd:n Kristoffer Kullberg ligger den på 34,6 år utslaget på de 30 anställda på Fastighetsbyrån Karlstad, Hammarö och Forshaga. Av de 30 är 17 mäklare och plockar man ut enbart Karlstadkontoret blir medelåldern ännu lägre.

– När jag började som mäklare var de flesta av mina kollegor medelålders män. Så jag har alltid känt mig ung. Men nu har det skett ett generationsskifte. Utbildningen är väldigt attraktiv och lockar många unga tjejer med höga betyg, säger Kristoffer Kullberg, 46.

Kristoffer Kullberg är vd på Fastighetsbyrån Karlstad, Hammarö och Forshaga.
Kristoffer Kullberg är vd på Fastighetsbyrån Karlstad, Hammarö och Forshaga. Foto: Lisa Olaison

Sedan Emmy Didriksson började på Fastighetsbyrån har hon hunnit sälja ett 80-tal lägenheter. Lönen är till hundra procent provisionsbaserad och alltså helt beroende av hur affärerna går.

– Det innebär en del osäkerhet. Inkomsten kan variera från månad till månad. Man måste vara bra på att spara för att känna sig trygg och klara sig om det går sämre en månad.

Det kan variera väldigt mycket mellan olika mäklarfirmor hur man lägger upp löner och ersättningar. På Fastighetsbyrån erbjuds nyanställda en fast månadslön under de första sex månaderna om de vill.

– Många väljer att avbryta det och ta provision istället. Om det går dåligt en månad kan alla rycka en livlina och få en månadslön. Men mäklarna här har bra förutsättningar att ligga över branschsnittet sett till omsättning per år, säger Kristoffer Kullberg.

– Man kan kalla det här med provision för en riskpremie. Man får vara förnuftig och lägga undan pengar. Här har branschen en del att jobba med. Jag hade gärna sett en grundlön, en grupplön och en individuell lön men det skulle nog vara svårt att ändra på, fortsätter han.

Medelåldern på Fastighetsbyrån Karlstad, Hammarö och Forshaga ligger på drygt 34 år.
Medelåldern på Fastighetsbyrån Karlstad, Hammarö och Forshaga ligger på drygt 34 år. Foto: Lisa Olaison

10.00

Tillbaka på kontoret är det dags för värderingsmöte. Varje tisdag går bostadsrättsmäklarna igenom olika objekt som de varit och tittat på i veckan.

– Mötet är lite heligt. Vi hjälper varandra komma fram till vad vi tror att bostäderna kan vara värda. Vissa kanske har sålt mer i ett visst område så vi rådfrågar och tar vara på varandras kunskaper, säger Emmy Didriksson.

Vissa objekt känns igen. Någon mäklare har varit där tidigare och gjort en värdering. Trots att det kan ha suttit ett fullt funktionsdugligt kök av fint fabrikat i en lägenhet kan nya ägare ha valt att sätta in ett nytt kök för 300 000 kronor.

– Det är inte jätteovanligt. Men då brukar det vara svårt att få igen pengarna och få en högre värdering. Det är skillnad när man renoverar något som är gammalt och utslitet, säger mäklaren Jonas Björk.

Det visas mobilbilder på lägenheter och spridda wow utropas i rummet när läge och skick imponerar.

– Får man en bra känsla? Är det bara ett badrum? Ingen balkong? Är det matchande golv överallt? Vad är det för kök? Vad gick grannlägenheten för? Är den här lika fin?

– Den ger superfeeling.

Värderingsmötena varje tisdag är heliga för mäklarna i bostadsrättsgruppen.
Värderingsmötena varje tisdag är heliga för mäklarna i bostadsrättsgruppen. Foto: Lisa Olaison

11.00

Emmy Didriksson har ett inbokat möte med en kund som kommer till kontoret för att diskutera en eventuell framtida försäljning.

– Det bästa med jobbet är att kunna göra folk glada och nöjda. När man köper är det oftast väldigt lyckligt. Men sen finns det ju en baksida. För det är inte alltid lyckligt och glada anledningar till att man säljer. Jag försöka läsa människor så mycket som möjligt och anpassar mig efter olika typer av personligheter, berättar hon.

Har du något favoritmoment?

– Att starta igång en budgivning. Säljarna känner sig lättade och glada över att de får sålt och köparna är glada över att ha hittat något de vill ha. Det är den bästa känslan.

Får ni mycket klagomål?

– Nej, de flesta är nöjda. Men självklart uppstår klagomål ibland. Då handlar det oftast om städningen.

Det blir många telefonsamtal för att underhålla relationer och stämma av läget med säljare och intressenter.
Det blir många telefonsamtal för att underhålla relationer och stämma av läget med säljare och intressenter. Foto: Lisa Olaison

13.00

Efter lunch blir det en del administrationsjobb. Just i dag är det ingen visning inplanerad så Emmy Didriksson passar på att kolla mejlen, ringa om några budgivningar och stämma av detaljer inför kommande avtal.

– Det handlar mycket om att underhålla relationer.

Finns det några missuppfattningar om mäklaryrket tror du?

– Ja. Ibland känns det som att vissa tror att jag sitter och väntar i bostäderna jag säljer. Många förväntar sig att man ska kunna visa bostaden inom en timme. Men det ska ju funka för säljaren, mig och de intresserade. Och det är inte alltid det går ihop.

– Ibland kanske det framställs som glamoröst. Att man tjänar mycket pengar och bara åker runt och visar bostäder. Men det är väldigt mycket jobb bakom det, och det finns ingen garanti för att tjäna pengar. Vi skriver alla kontrakt och spenderar otroligt mycket tid i telefon. Det är mycket frihet under ansvar.

Ingår det att alltid vara anträffbar?

– Vi pratar en del om det. Jag försöker undvika att jobba helg eftersom jag ofta jobbar sent på vardagskvällarna. I dag är jag nog hemma 21.30. Och jag har samma telefon privat som i jobbet så det är oundvikligt att se sms från kunder. Då brukar jag avgöra om det är akut eller om det kan vänta till i morgon. Det blir ändå att man konstant kollar mejl och telefon. Det är en svår balans.

15.00

Det blir en lång dag på kontoret. Emmy Didriksson förbereder kontrakt som ska skrivas på av säljare och köpare under eftermiddagen och kvällen, klockan 17 och 20.

– Den här veckan skriver jag kontrakt på sex lägenheter. Fyra av dem ligger ute på Hemnet. I ett fall säljer vi via vår tjänst "på gång", vilket innebär att det är en kommande försäljning. I ett annat fall kände jag till en potentiell köpare och så fick vi ihop affären på det sättet. Sedan har jag två objekt kvar på Hemnet. Men att ha åtta projekt samtidigt är lite mer än vanligt, säger hon.

Tjänsten "på gång" växte fram 2018 då marknaden var tillfälligt trög.

– Lägger man ut en bostad på Hemnet har man skjutit allt krut man har. Gick inte ett objekt direkt blev det svårsålt förra året. Nu kör vi en mer strategisk matchning mot kundregistret och lägger ut objekt som "på gång". Där har det börjat hända saker. En av fem eller sex objekt säljs före visning, berättar Kristoffer Kullberg.

Hur funkar det att kombinera familjeliv med mäklarjobbet med tanke på arbetstider och tillgänglighet?

– Det är en utmaning för branschen. Vi vill ju ha kvar gänget länge. Flera här har familj. Vi hade en som sa att han inte fick ihop det. Då fick han individuell coachning. Nu är han inte längre mentalt kvar på jobbet när han är hemma utan har fått tekniker för att vara mer närvarande. Han har dessutom gjort ett rekordår i år. Utan personalen är vi ingenting, säger Kristoffer Kullberg.

17.00

Dagens första kontraktsskrivning äger rum. Snart väntar lugnare tider för Emmy Didriksson.

– Nu inför jul läggs det inte ut så mycket, utbudet minskar. Folk är lediga och åker bort, förklarar hon.

Hur lång tid kan det ta att sälja en lägenhet i Karlstad?

– Vissa försäljningar har tagit ett halvår och vissa en månad från det att jag träffat säljarna första gången till det att vi skriver kontrakt. Det är stora kontraster. Får man in ett första bud efter visning brukar man nå ett avslut inom två veckor om inget går fel.

Blir du sugen på att flytta ofta?

– Ja, absolut. Många på kontoret har nyligen bytt bostad och det får igång mig också. Det bidrar nog att man är ute och kikar. Man får en väldigt bra uppfattning om vad man själv vill ha, var man vill bo och i vilken förening. Det svåra är att jag blivit väldigt kräsen.

Tidigare artiklar i serien "Mitt jobb":

Följ med i parkeringsvakternas vardag på Karlstads gatorDiakonens vardag: "En bro mellan människan och en utmaning"NWT fick en unik inblick i operationssalenTv-reportern om hoten: "Var inte beredd på att delta i ett krig"

Artikeltaggar

FastighetsaffärerFastighetsbyrån ABHemnetHus och hemKarlstadKristoffer KullbergMäklareMitt jobbNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.