Hoppa till huvudinnehållet

Byggnads stämmer byggbolag på 8 miljoner

Publicerad:
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin,
Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin, Foto: Byggnads

Fackförbundet Byggnads har lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen mot ett utländskt företag som monterade ställningar under bygget av den nya kartongmaskinen på Gruvöns bruk.

Företaget har under de gångna åren systematiskt äventyrat de yrkesarbetandes hälsa genom att bland annat bryta mot arbetstidslagen och åsidosätta tecknade kollektivavtal på bygget på Gruvöns bruk, menar fackförbundet.

Byggnads stämmer byggbolag på miljonbelopp

– När vi har granskat det här företaget på arbetsplatsen i Grums har vi sett att det har skett ett omfattande fusk, lönedumpning och rena olagligheter. Det här ska inte behöva hända en enda arbetare på svenska byggen, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare, i ett pressmeddelande.

Kräver 8 miljoner

Byggnads yrkar på åtta miljoner kronor i skadestånd.

– Vi anser att vi har goda möjligheter att vinna det här målet, och påvisa att fusk inte lönar sig. Det här är ett av många exempel på de fajter vi tar varje dag för alla byggnadsarbetare och för att seriösa byggföretag ska kunna konkurrera på rättvisa villkor, säger Torbjörn Hagelin.

Det utländska företaget har enligt Byggnads varit underentreprenör till ett annat företag som haft ett flerårigt ramavtal med Billerud Korsnäs när det gäller ställningsbyggen.

Kenneth Svärd, ordförande Byggnads Örebro Värmland, säger till NWT att bolaget som man nu drar till Arbetsdomstolen kom till den lokala förhandlingen, men när det blev dags för central förhandling kom de inte.

- Vi får se om de kommer till Arbetsdomstolen.

Brister i utbildningen

Enligt Kenneth Svärd drar ställningsbyggarbranschen till sig ovanligt många oseriösa aktörer. En sak som bidrar till det är de otillräckliga kraven på utbildning, menar han.

- Det finns tre utbildningsgivare i Sverige som är godkända av vårt branschråd, men det finns inget formellt krav på att personalen ska ha utbildats av godkända utbildningsgivare. Vem som helt kan starta utbildning och ge ut intyg.

Artikeltaggar

ArbetsdomstolenBillerud KorsnäsByggnads Örebro VärmlandEkonomiGrumsNäringslivSveriges Byggindustrier

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.