Mäklare prickad – sa att det fanns fler budgivare

Publicerad:
En värmländsk mäklare prickas efter att ha sagt att det fanns fler budgivare på ett hus. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ett par som köpte ett hus fick höra att det fanns flera budgivare, trots att dokumentationen inte visar att någon annan budade på fastigheten. Nu prickas en av mäklarna från Karlstad som hanterade affären.

Det rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

Enligt anmälan ska paret, som köpte huset via en fastighetsmäklare i Karlstad, fått höra att det fanns en annan budgivare. Mäklaren kunde dock inte redovisa namn och kontaktuppgifter till den andra parten. Anmälarna skriver att mäklaren stressade fram köpet, men lovade att redovisa den andra budgivaren senare.

Sedan ändrades historien, enligt anmälan. Då ska mäklaren ha sagt att det inte fanns någon annan budgivare, köparen ville bara ha mer betalt. Men under ett telefonsamtal en tid senare, när köparna frågade om det hade funnits en till budgivare, svarade mäklaren ja igen, trots att ingen redovisats och det inte finns någon annan dokumenterad. Samtalet spelades in.

Mäklaren som prickas var inte ansvarig för affären, utan hjälpte till med hanteringen. Köparna har anmält den ansvariga mäklaren också.

I ett gemensamt yttrande skriver mäklarna att huset såldes innan ordinarie visning och utan budgivning. Det har alltså aldrig funnits någon annan budgivare, priset höjdes för att det fanns många spekulanter.

Den prickade mäklaren menar att det var ett misstag att hon i efterhand sagt att det funnits flera budgivare. Hon säger att det var tio månader efter att affären var uppgjord och att det kan vara svårt att ha alla detaljer i huvudet efter så lång tid. Hon säger också att hon menade spekulanter och inte budgivare.

Fastighetsmäklarinspektionen anser att agerandet strider mot omsorgsplikten, men menar att påföljden kan stanna vid en erinran.

Artikeltaggar

FastighetsmäklarinspektionenKarlstadNyheterNyhetsbyrån Sirén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare