Kommunen förberedd på översvämning

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Risken ökar för översvämning av Byälven. På tisdagseftermiddagen hade kommunens stabsledning möte för planering av åtgärder.
Foto: Claes Österman
Byälven fortsätter att stiga med 3-6 centimeter per dygn och risken ökar för översvämning i Säffle.
– Om nivån stiger över 46,50 vid Tingvallastrand så börjar vi bygga barriärer, säger Kent Davidsson på Räddningstjänsten.

På tisdagseftermiddagen låg vattennivån vid den aktuella mätpunkten vid Tingvallastrand på 46,38 och det fattas alltså bara 12 centimeter till risknivån. Och nederbörden beräknas fortsätta.

– Vi väntar på separata prognoser från SMHI för Säffle men det finns inte mycket som tyder på att nederbörden ska avta. Så vi är alla beredda att vidta de åtgärder som kommer att krävas, säger Kent Davidsson.

Kommunens stabsledning sitter i regelbundna möten och har förberett en eventuell översvämning och vidtagit olika åtgärder.
Foto: Claes Österman

Säffle kommuns stabsledning träffas flera gånger om dagen och säger sig vara väl förberedd om vattnet fortsätter att tiga.

– Vi samverkar på alla sätt för att få en gemensam bild av läget och hantera de situationer som riskerar att uppstå. Vi ligger steget före, är väl förberedda och vidtar löpande de åtgärder som situationen kräver, säger kommunchefen Ingemar Rosén.

Samtidigt riktas en viktig uppmaning till allmänheten. Emil Martinsson är chef för kommunens VA-avdelning och han berättar om en rad av de åtgärder som kommunen vidtagit för att skydda det som är samhällsviktigt, framför allt VA-verket och gatuanläggningar.

– Men vi vill påpeka att alla fastighetsägare har eget ansvar att skydda sin egendom. Se framför allt över golvbrunnar! Man är också ansvarig om en båt eller brygga sliter sig och orsakar skada eller fastnar och dämmer upp någonstans, säger han.

Om älven stiger några centimeter till vid Tingvallastrand så kommer Räddningstjänsten att börja bygga en skyddsbarriär.
Foto: Claes Österman

Emil Martinsson uppmanar också allmänheten att undvika att vistas på riskfyllda platser längs älven.

I Säffle mäts Byälvens vattennivå på olika punkter. Vid mätpunkten norr om slussen låg nivån på tisdagseftermiddagen närmare 1,50 över den normala nivån. Det är också norr om slussen - inte minst i Harefjorden - som risken för översvämningar är störst.

– Mest utsatta är man i Nysäter där älven smalnar av. I Gillbergadalen vet vi att mycket invallad jordbruksmark redan är översvämmad, säger Ingemar Rosén.

Den återkommande frågan är om Sjöfartsverket kommer att öppna slussen. Men det är upp till räddningsledaren att vid behov ta upp den frågan med myndigheten som tidigare bara har öppnat slussarna vid tre tillfällen, nämligen vid den stora översvämningen år 2000 samt 2006 och 2011.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.