Hoppa till huvudinnehållet

Lennart Åhs: 20 år med hyss, hockey och musik

Publicerad:
Lennart Åhs minns alla artister som uppträtt i LLA och CCC. Särskilt minns han Roxettes Europaturnépremiär och spelningen med Marie Fredriksson i mars 2014. "Det var tragiskt att höra att hon gått bort. Vilken fantastisk röst som somnat in. Hon framförde en värdig och vacker konsert på CCC."
Lennart Åhs minns alla artister som uppträtt i LLA och CCC. Särskilt minns han Roxettes Europaturnépremiär och spelningen med Marie Fredriksson i mars 2014. "Det var tragiskt att höra att hon gått bort. Vilken fantastisk röst som somnat in. Hon framförde en värdig och vacker konsert på CCC." Foto: Helena Karlsson

Vintern 1999 fick "Ikea-gubben" ett frestande erbjudande. FBK skulle bygga om ishallen till Löfbergs lila arena och behövde någon som fyllde hockeyladan med själ.

"Ikea-gubben" tackade ja och blev arenachef och "eventgubbe".

20 år senare lämnar han FBK som anställd.

Den gubben är Lennart Åhs. Och även om det är först nu han närmar sig pensionsåldern har han varit "gubbe" länge i olika former när han pratar om sitt yrkeskliv.

– Jag började tidigt på Ikea och blev fullständig Ikea-gubbe. Jag var helt såld på affärsidén och den familjära personalpolitiken. Efter en internutbildning i Älmhult flyttade vi hela familjen till norra Italien för att bygga upp tre Ikeavaruhus utanför Milano.

Han och frun Eva hade då tre små barn och hon lämnade sitt jobb som frisör med egen salong i Karlstad för att prova livet i Italien.

– Vi bodde där i fem år. När vi kom hem hade vi även fått barn nummer fyra och jag behövde ett jobb på hemmaplan. Det blev på Ikea i Örebro och där i köket stod Ernst Kirchsteiger. Vi blev snabbt vänner och satte oss ner och undrade vad vi gjorde där?

– Ikea behövde då två som reste runt och skrev avtal med kommuner och landsting. Det blev vi, Ernst charmade dem och jag räknade på det. Vi skrev avtal som aldrig förr! Sedan dess är vi väldigt goda vänner.

Fylla med själ

Så blev det 1999 och Lennart Åhs kom i kontakt med en annan karismatisk man.

– Jag spelade hockey i Färjestad som ung och FBK-bossen Lars Glennert berättade om de storslagna planerna han hade för Färjestads ishall. Den skulle ersättas med Löfbergs Lila Arena och han visade ritningar på en mycket imponerande skapelse.

Löfbergs Lila arena byggdes ovanpå den gamla ishallen.
Löfbergs Lila arena byggdes ovanpå den gamla ishallen. Foto: Helena Karlsson

– Han behövde någon som kunde "fylla hockeyladan med själ" och frågade om jag var intresserad av att byta arbetsgivare. Med viss vånda tackade jag ja och lämnade ett megastort framgångsrikt företag för en liten förening med fem anställda.

Lennart Åhs insåg snabbt att det inte finns någon handbok i hur man gör det men formulerade några ledord för sig själv innan han satte igång; omtanke, ökad servicenivå och ökad tillgänglighet.

Resten är, som man brukar säga, historia med mängder av förstaplatser:

Sveriges första öppna restaurangen, Golden Star, integrerad i läktaren byggdes och inglasade Blå rummet med separat ventilation där infektionskänsliga barn och unga erbjöds se eventen i arenan.

Världens första miljöcertifierade arena och den första som profilerade entrépersonal och publikvärdar med enhetliga arbetskostymer.

– Vi startade samarbeten med bussbolag i vårt upptagningsområde som körde folk till och från hockeymatcher. Det var knökat på parkeringen. Och vi utökade rejält antalet cykelställ på inrådan av Hans Zimmerman på Karlstads kommun eftersom han såg möjligheten att besökare kunde cykla till arenan. Det blev också en succé.

Eget arenavin

Den 15 september 2001 invigdes arenan med pompa och ståt. FBK ingick ett 20-årigt avtal med Karlstads kommun efter att de tog över driften av arenan och Löfbergs stod naturligtvis för en stor del av sponsringen. Och Lennart Åhs han fixade 3 000 vinflaskor med en egen Löfbergs Lila Arena-etikett.

Invigningen kryddas med ett vin med egen etikett.
Invigningen kryddas med ett vin med egen etikett. Foto: Helena Karlsson

– De sålde slut väldigt snabbt och det finns bara en enda kvar. När Aftonbladets Mats Wennerholm skrev att han klassade LLA som en av världens fem bästa arenor förstod vi att vi gjort ett helt okej arbete. När vi gick in i arenan lämnade vi en omsättning på 46 miljoner kronor bakom oss och efter LLA:s första år var omsättningen 168 miljoner. Det var mycket jobb och otroligt stressigt men det gick på grund av mycket skratt och en del upptåg och bus.

Efter en dryg månad var det dags för arenans första Europapremiär, med Roxette, och ett halvår senare hockey-VM med 50 000 besökare.

Boulesuccé

Tusentals arrangemang senare av hockey, konserter, mässor, tv-inspelningar och galor kan Lennart Åhs se tillbaka på tio år som arenachef och tio år som vd för FBK:s eventbolag Great event of Karlstad som även inneburit bokningarna till Karlstad CCC.

– Det finns så otroligt mycket jag kan nämna. Det känns väldigt roligt att ha fått hit fyra Melodifestivalsändningar, tre spelningar med Bob Dylan varav den senaste var en mindre klubbspelning, sändningen av Bingolotto som enda gången lämnade studion och fyllde arenan med duttpennor. Fyra SM guld med Färjestad och Vin och Deli-mässan som blev en succémässa från första stund.

Han minns också bombhotet mot arenan i matchen mot MODO inför fullsatt arena. Den fick utrymmas och matchen spelas om en annan gång. Det hittades aldrig någon bomb.

Och Boule SM sommaren 2018.

– Det var Bouleklot precis överallt i Karlstad! 161 spelplatser på norra parkeringen vid arenan och åtta baner med läktare på Stora torget. 3 500 personer var här under sju dagar, det är det största vi gjort och är otroligt häftigt.

Han glömmer heller inte samtalet från arkitekten Gunnar Eriksson på Hammarö.

– Han frågade om jag kunde sammanföra honom med Rod Stewart efter hans spelning här för att diskutera deras gemensamma intresse för modelljärnvägar och tåg. Jag tänkte att det blir nog svårt, men det gick. Och det var en både märklig och go känsla att se Rod och Gunnar stå vid ismaskinsingången och diskutera med stor inlevelse.

Tror på event

De många konserterna med världsstjärnor och svenska storheter har varit möjliga tack vare ett Sverigeunikt avtal med Live nation-bossen Thomas Johansson, som även han blivit en fortsatt god vän till Lennart Åhs.

– Det är alltid spännande när han ringer. Som frågan om klubbspelningen med Dylan och att göra The Island festival i tre år med storheter som Nicky Romero, David GuettaZara Larsson och Axwell.

Mycket gick vägen och blev stort, vad minns du som nästan gick i lås?

– Det går inte att komma runt Paul McCartney-historien. Den gör ont fortfarande och jag har allt samlat i en pärm än idag. Det öppnades en möjlighet för att han kunde komma hit 2013 och det var otroligt mycket pengar som behövde rasslas fram. Jag fattade inte hur det skulle gå till. Men vi ringde runt till några vi trodde kunde sponsra och fick ihop det. Sedan ställde han in hela Europaturnén och chansen var borta.

– Men det goda som kom ut ur det är Sound of Karlstad. Tretton företagare och fastighetsägare som är villiga att gå in som ekonomiska garanter vid stora och dyra evenemang. Det gör det möjligt för Great Event att tacka ja till dyra förfrågningar.

Om väggar kunde tala...Lennart Åhs minns sina 20 år med evenemang för FBK.
Om väggar kunde tala...Lennart Åhs minns sina 20 år med evenemang för FBK. Foto: Helena Karlsson

Vad är du mest nöjd med under dina tio år som arenachef?

– Det är ändå atmosfären som byggdes upp därute. Alla skratt och bus och totalt fokus i skarpt läge. Jag tror på den filosofin. Blå rummet och fantastiska Katarina Gustavsson som ideellt bjuder in de som har behov av rummet. Hon borde bli Årets Sola! Och jag är lite småstolt över att ha fått goda vänner i branschen som jag också gjort affärer med.

Har du någon eventdröm kvar att uppfylla?

– Massor. Jag tror på event för att profilera en stad eller region och det finns väldigt mycket att göra. Ingen stad har tagit stafettpinnen för stora mat och dryck-evenemang. En sådan vecka skulle Karlstad kunna ha varje år. Så ja, det mesta är ännu ogjort.

Artikeltaggar

BingolottoBob DylanErnst KirchsteigerFärjestadGreat Event of KarlstadIkeaItalienKarlstad CCCKarlstads kommunLennart ÅhsLöfbergsMåndagsintervjunNyheterPaul McCartneyRoxette

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.