Utredning oroar vårdadministratörer

Publicerad:
En utredning av hur öppenvårdens vårdadministration ska organiseras skapar oro hos personalen. Arkivbild. Foto: Joachim Lagercrantz

Vårdadministratörerna kan få egna enheter i Region Värmlands öppenvård. Frågan utreds nu – och skapar oro bland de berörda.

I slutenvården finns redan en vårdadministrativ enhet sedan några år, enligt Petra Svedberg, som är tillförordnad chef för öppenvården.

– Vi ser att det är en välfungerande enhet. Vi kan nyttja resurserna på bra sätt och arbetsmiljön har förbättrats. De har inte förändrat arbetsuppgifterna, utan det man har är en tillhörighet till sin profession, ett nätverkande och kanske kompetensförstärkning.

Samlade resurser

Nu har man beslutat att utreda om öppenvården också ska få liknande enheter. Då skulle vårdadministratörerna få egna enhetschefer, men ändå fortsätta jobba där de jobbar i dag. Inget beslut är fattat och det lär dröja till i vår, enligt Petra Svedberg. Just nu görs riskbedömningar.

Är det kostnadseffektivt om det tillkommer fler chefer?

– I slutenvården ser vi att det är kostnadseffektivt.

Orsakerna är att det behövs färre vikarier och blir mindre övertid när vårdadministratörer från olika håll kan gå in och hjälpa varandra.

– Vi samlar resurser för att kunna vara mer agila och hjälpas åt på ett annat sätt.

Samtidigt utvärderas organisationen i slutenvården.

"Upprört"

Förslaget att utreda en ny organisation i öppenvården väcker oro bland de berörda vårdadministratörerna.

Åsa Kvarnström är styrelseledamot för fackförbundet Vision i Värmland, det förbund som organiserar regionens vårdadministratörer.

– Det vi vet är att det är väldigt upprört ute i organisationen.

Är det mer oro än det brukar vara inför förändringar?

– Jag tycker nog att det är mer oroligt.

Hon säger att öppenvården är mer geografiskt utspridd än slutenvården och ser en risk i att ha en chef för personal på flera olika enheter.

– Vi utgår från vad medlemmarna tycker och nu görs riskbedömningar på varje enhet, där de får komma in med synpunkter. Vi inväntar alla riskbedömningar så att vi får ett riktigt bra underlag inför förhandling, om det skulle bli så. Det kanske inte går så långt.

När det gäller slutenvården har Åsa Kvarnström ingen information om att det finns problem med organisationen, men den ska utvärderas nu.

– Vi har efterfrågat en utvärdering om hur det ser ut där, inte bara från cheferna, utan också från vårdadministratörerna samt övrig personal.

Artikeltaggar

Petra SvedbergRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorgVärmlands länVision

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare