Socialism och Brexit sänkte Labour

Ledare
PUBLICERAD:
Bobby Smith från Ge mig tillbaka Elmo-partiet och greve Binface stred om Boris Johnsons valkretas Uxbridge and South Ruislip.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP
Det många trodde skulle bli ett jämnt val slutade som en historisk seger för regerande, konservativa Tories i Storbritannien. Valet blev partiets största framgång sedan Margaret Thatchers tredje valseger 1987.

För motståndarna var det mindre muntert. Labour gjorde sitt sämsta val sedan 1935 och tappade mandat i norra och centrala England samt i Wales. En stor del av detta har naturligtvis att göra med Brexit. Liberaldemokraterna sumpade sin stora chans och partiledaren Jo Swinson förlorade sitt mandat till det skotska nationalistpartiet.

Bland väljare som inte ville lämna EU finns det många som vill att folkomröstningen skall respekteras, av demokratiska skäl. Man kan tycka vad man vill om att folkomrösta om dylika ting, men är det gjort får man finna sig i resultatet.

En annan faktor som talat till Labours nackdel är partiledaren själv, Jeremy Corbyn. Han gick inte till val enbart på att erbjuda en ny omröstning utan även på införa en extrem socialism med omfattande förstatliganden och utgiftsökningar i fantasiklassen. Lägg därtill hans karriärlånga sympatier med diverse terroriströrelser samt en påträngande antisemitism, Storbritanniens chefrabbin gick till och med ut och varnade inför valet att Corbyn och hans parti inte är lämpliga att styra landet. Efter att valresultatet stod klart tillkännagav Corbyn att han inte kommer att leda partiet i ytterligare en valrörelse.

Det lär dock dröja innan nästa val. Detta var landets tredje på fyra år. Med en så övertygande majoritet som Tories vann, 76 mandats övervikt med endast en valkrets kvar att rapportera, kan landet äntligen gå vidare. Att nästa val sannolikt ligger fem år bort innebär också att Storbritannien då kommer att ha styrts konservativt i ett decennium. Räknar man in koalitionen med Liberaldemokraterna handlar det om 17 år.

Valet har varit en stor framgång för premiärminister Boris Johnson. Hans envisa och tydliga budskap ”Get Brexit done!” (Få Brexit gjort!) har spelat roll. Hans uppenbara tro på och stolthet för Storbritannien också. Han är en duktig kampanjpolitiker och att han uteslöt en grupp av partiets parlamentsledamöter, vad man än kan tycka om det, för deras ovilja att stödja hans arbete för att lämna EU har också hjälpt till att visa att han menar allvar.

Folk är trötta på evighetssåpan Brexit. Vad man än tycker går det inte att leva i limbo. Både Storbritannien och EU behöver gå vidare och blicka framåt snarare än att leva i en oändlig förhandling.

Stora utmaningar väntar. Brexit kommer att tära på sammanhållningen i Storbritannien. Skottland rör sig mot ännu en självständighetsomröstning och processen att lämna EU skapar problem i Nordirland. Opportunisten Johnson har fortfarande mycket att bevisa som premiärminister och det återstår att se om han klarar av det. Det är inte lätt att gå från att vara Boris till att bli en enande kraft.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.