Hoppa till huvudinnehållet

Inget fiske av signalkräftor i Värmland från och med 2020

Publicerad:

Från och med den 1 januari blir det förbjudet att fiska signalkräftor i Värmland. Havs- och vattenmyndigheten, Hav, skärper reglerna, vilket är ett krav från EU för att fortsatt kunna fiska arten i Sverige.

Anledningen till regelskärpningen är att försöka förhindra spridningen av signalkräftor och kräftpest.

De nya reglerna gäller fiske, transport och försäljning av signalkräftor. Hav har beslutat om ett nytt hanteringsområde där fiske får fortsätta bedrivas som omfattar Vänern, Dalälven och söderut. Men Värmland, Dalsland, Öland, Gotland, delar av västra Dalarna och resten av landet norrut står utanför hanteringsområdet. I vissa undantagsfall kommer fiske att tillåtas utanför hanteringsområdet efter beslut av Hav, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Signalkräftan omfattas av EU-bestämmelser för invasiva arter som riskerar att slå ut ursprungliga kräftbestånd. Sverige har sedan 1990-talet infört en mängd nationella restriktioner och åtgärder för att bevara den akut hotade flodkräftan, som är den ursprungliga arten i landet. Endast två procent av bestånden finns kvar i dag.

Transport, försäljning och annan överlåtelse av okokta signalkräftor kommer att tillåtas hanteringsområdet, men bara den som bedriver näringsverksamhet får sälja okokta signalkräftor. Kokta signalkräftor sprider inte kräftpest utan får fortsatt hanteras och säljas i hela Sverige. Myndigheten inför även ett minimått på tio centimeter i alla vatten för att minimera risken för illegal utsättning av små signalkräftor.

Även i Vättern införs restriktioner. Fiskeperioden begränsas från fem till tre helger och fångstmängden i fisket begränsas till 60 kräftor per fiskare och dygn.

Artikeltaggar

DalslandEUHaVKräftorNyheterSverigeVärmlands länVättern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.