Annika sluter cirkeln vid Brockenstrand

Publicerad:
Annika Björklund tillbaka där det en gång började. Foto: Christer Bergqvist

Från sommaren 1995 och fram till 2002 arbetade Annika Björklund som vårdbiträde på Brockenstrands vårdhem i Vitsand. Karriären fortsatte sedan med jobb dels i hemtjänsten och dels som personlig assistent.

I dag 17 år senare är hon tillbaka på Brockenstrand.

Och nu som – ägare!

– Redan första dagen kändes köpet helt rätt, säger Annika Björklund. Jag kan ju de här lokalerna utan och innan och det känns verkligen att det är här som jag hör hemma. Jag är ju Vitsandstjej i botten och jag vet ju hur stor betydelse som Brockenstrand har för hela bygden och dess innevånare.

– Brockenstrand behövs och jag är så innerligt tacksam att jag nu fått chansen att driva och utveckla anläggningen efter mitt tycke och smak och att dessutom få göra det i min takt är närmast en ynnest. Jag brinner för den här uppgiften och jag lovar att jag inte ska göra någon besviken. Ge mig bara lite tid...

Många turer

Det har varit en del turer kring Brockenstrand som stod klar 1962 och som tjänstgjorde som vårdhem under många år. 1995 gjordes en tillbyggnad i anläggningen och ett tag drevs den som en stiftelse innan den så småningom övergick i privat ägo och det är på den vägen det fortsätter.

I somras övertog Annika Björklund Brockenstrand efter Susanne Classon.

Döpte om anläggningen till Vitsands Seniorboende & Vandrahem AB och tryckte plattan i botten.

Annika Björklund är tillbaka vid Brockenstrand, nu som ägare.
Annika Björklund är tillbaka vid Brockenstrand, nu som ägare. Foto: Christer Bergqvist

– Varför? Jo, för att Brockenstrand behövs, säger Annika. Bygden måste ju leva och jag kan uppriktigt sagt säga att jag har varit smått förälskad i anläggningen allt sedan jag satte min fot där för första gången för drygt 20 år sedan. Därför blev jag glatt överraskad när jag förstod att Brockenstrand skulle säljas och var väl införstådd med att det här var ett gyllene tillfälle för mig att förverkliga drömmen om ett eget ägande.

Nervös i veckor

– Det var mycket ekonomiskt bollande fram och tillbaka innan jag var riktigt övertygad om att det här skulle gå bra och att jag skulle kunna försörja mig på kuppen, fortsätter Annika. När jag väl lagt ett bud gick jag omkring i flera veckor och var nervös för att någon skulle komma och bjuda över mig...

Men Annikas bud höll hela vägen och den 1 juli genomfördes affären.

Och hon har fått en bra start på verksamheten.

Samtliga tio lägenheter i seniorboende är uthyrda och det finns till och med folk som står i kö. Utöver detta har hon bullat upp med 23 rum i vandrarhemsstuk.

– Det har faktiskt gått lite bättre än förväntan, säger Annika. Det är ju brist på boende i bygden och att jag skulle få fullt det trodde jag ju men att det skulle gå så här fort ... nä, det kom som en liten positiv överraskning.

Stort hjärta

Annika Björklund har stort hjärta för anläggningen och dess gäster.

Nästa steg blir en ökad satsning på fritids- och mysaktiviteter. Kort och gott kan man likna ambitionen med en fritidsgård för äldre.

– Det är viktigt att mina gäster trivs och har roligt, säger Annika. Vi smyger i gång aktiviteter varje onsdag till att börja med så får vi se var vi landar så småningom. På sikt tror jag att det här kommer att bli riktigt bra.

– Ett annat exempel är att vi alla tillsammans dricker morgonkaffe klockan 10 varje dag och det är helt fantastiskt att få sitta med och delta i diskussionerna eller bara sitta och lyssna på de äldres berättelser, säger Annika. Det är precis så här som jag vill ha det. Alltihop är som en enda stor dröm...

Artikeltaggar

Annika BjörklundEkonomiTorsbyVitsand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare