Sluta spela - skänk till välgörenhet

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten uppmanar folk att sluta spela, exempelvis Postkodlotteriet, och istället skänka pengar till välgörenhet.
Foto: PONTUS LUNDAHL
Vem vinner på spel? Ja, sällan de som spelar. Vi luras ständigt till att spela. Så har det alltid varit och kommer alltid att förbli.

"Sätt in 100 kr så får du spela för 300:-" Ja, redan där är det något lurt på gång. Alltid denna ständiga reklam i media för att få oss att bli spelberoende.

Ett nytt sätt att tjäna pengar på för alla dessa spelbolag. Vissa spel, oftast statsfinansierade, har dock en ambition att dela ut visst del av överskottet till välgörande ändamål, t.ex Bingolotto och Postkodlotteriet.

För det senare går cirka 27 procent av omsättningen till välgörande ändamål. Men hur stor är nu chansen att du själv skulle kunna vinna på detta spel ? Många tycks tro att de kan vinna bara om de bor på rätt postnummeradress.

Men tyvärr är det inte så enkelt. Enligt Svenska Postkodlotteriet så består ditt lottnummer av tre delar.

1. Ett postnummer (finns ca 17.000 i Sverige).

2. En postkod (en unik kombination av två bokstäver) som har med olika gator inom området att göra.

3. Ett unikt nummer ( en kombination av tre siffror) framtaget av Svenska Poskodlotteriet.

Som sagt, en minimal chans. Men vissa kommer naturligtvis att vinna något och ett fåtal att vinna betydligt mer. Kanske prenumererar du redan på en lott och tänker att "nu har jag inte vunnit på flera år så nu borde jag nog snart vinna".

Tyvärr så är chansen lika mikroskopisk varje gång, oavsett hur det har gått för dig tidigare. Nej, ge istället pengarna direkt till ett välgörande ändamål. Då har de gjort nytta till 100 procent och du har blivit en verkligt uppskattad vinnare för många av de verkligen behövande.

Realistisk statistiker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.