Hoppa till huvudinnehållet

Ordförande Holm tar sikte på litterärt vinsamtal

Publicerad:
Carlgöran Holm är ordförande i Karlstads humanistiska förening. Nu bjuder han in till en diskussion  på Värmlands Museum den 30 december. Ämnet är vin och svensk litteratur och samtalet utgår från boken "Ordet och vinet" av Johan Stenström. (Här kan tilläggas att Carlgöran Holms fascinerande jacka finns i blott ett exemplar och är införskaffad i Stöllet!)
Carlgöran Holm är ordförande i Karlstads humanistiska förening. Nu bjuder han in till en diskussion på Värmlands Museum den 30 december. Ämnet är vin och svensk litteratur och samtalet utgår från boken "Ordet och vinet" av Johan Stenström. (Här kan tilläggas att Carlgöran Holms fascinerande jacka finns i blott ett exemplar och är införskaffad i Stöllet!) Foto: Helena Karlsson

Carlgöran Holm har ställt in siktet på den 30 december. Denna den näst sista dagen under 2019 samlas Karlstads Humanistiska Förening för att diskutera 2019 års årsbok. Boken handlar om "Vinets roll i svensk litteratur".

Så står det i den förklarande undertiteln på omslaget till professor em. Johan Stenströms "Ordet och vinet". Och diskussionen kommer att ledas av just Carlgöran Holm. Ty han är ordförande i Karlstads Humanistiska Förening.

Att vinet – och det som är betydligt starkare – har haft (och har) enorm betydelse för litterärt skapande i alla länder, det är ingen nyhet som väcker förvåning. Och i detta sammanhang är Sverige är inget undantag. Tänk på Bellman och Strindberg, 1600-talsskalden Lasse Lucidor (Lars Johansson) och vår tids Cornelis Vresswijk. Fyra sins emellan mycket olika författare. Och det trots att Cornelis många gånger - och sannerligen helt felaktigt - utsågs av media till "vår tids Bellman".

Går på djupet

Johan Stenström, en gång professor i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, är inte bara litteraturvetare utan även expert på Bordeaux-viner, en kombination som bidragit till att boken "Ordet och vinet" är (nummer 140 i Svenska Humanistiska Förbundets skriftserie, utgiven i samarbete med CKM förlag) - ja, vad är Johan Stenströms bok? Jo, en mycket spännande essäsamling inte bara om författares förhållande till vin. Boken går också på djupet om vinets historia, från årtusendena före Kristi födelse, över antiken och medeltiden, in i svensk stormaktstid och vidare framåt: 1700-talet, 1800-talet och 1900-talet.

Boken berättar om hur vinet påverkat det litterära skapandet, till exempel Hjalmar Söderbergs författarskap, Carl Jonas Love Almquist och Gunnar Ekelöf. Vinets roll i de litterära texterna lyfts fram på ett mycket läsvärt sätt, vissa författares måltidsskildringar belyses - aptitretande! - och allt skildras med utblickar till även andra länder.

Carl Jan till Karlstad

Det är denna bok om litteratur och vin i Sverige som Karlstadsfilialen av Svenska Humanistiska Förbundet tar upp till behandling den 30 december klockan 14.00. På Värmlands Museum i Karlstad, inte på Humanistiska föreningens vanliga "arena", Residenstorget.

– När vi har möten på Residenstorget, då kommer det 60 - 70 personer , ungefär så många som får plats, säger ordföranden Carlgöran Holm. På Värmlands Museum kan vi ta in fler. Kanske kommer det 100 ?

100 åhörare? Kanske något fler, Carl Jan Granqvist, krögare, vinexpert, matkännare, adjungerad professor i Norge, skapare av det moderna Gryhyttans gästgivaregård, författare, dansör (i Let`s dance), publikmagnet och herrgårdsägare kommer ju dit. Carl Jan diskuterar Johan Stenströms bok med Jessica Eriksson från Karlstads universitet och idéhistorikern och läkaren Rolf Ahlzén.

Femti kronor för icke-medlem

Vid dan-före-nyårsafton-träffen kommer även nästa års vårprogram för Humanistiska Föreningen i Karlstad att presenteras. Carlgöran Holm berättar att för humanistföreningen i Karlstad inleds våren redan 13 februari. Då kommer Kaj Engelhart, samarordnare i romersk-katolska Kommissionen för interreligiös dialog, att tala om religionsdialogens utmaningar. Några dagar senare (19 februari) hålls ett årsmöte med föreningen, och den 12 mars kommer Mats Ekholm, professor em. i pedagogik och tidigare generaldirektör för Skolöverstyrelsen, att ta upp skolans humanistiska bildningstradition.

De nämnda mötena äger rum på Residenstorget. Lägg därtill en träff i Bibliotekshuset (24 mars), när Eva Svensson, arkeolog och professor vid Karlstads universitet, talar över ämnet "Svarta döden, lilla istiden och bönder i Värmland".

– Alla föreläsningar är avgiftsfria för medlemmar, påpekar Carlgöran Holm.

De som inte är medlemmar (avgift 200 kronor, bankgiro 5166-0629) är naturligtvis välkomna till föreläsningarna.

Men då kostar inträdet en femtilapp.

Artikeltaggar

Carlgöran HolmFörfattareKarlstadKarlstads Humanistiska FöreningNöje/KulturVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.