Hoppa till huvudinnehållet

Johan Nordgren spelar Pippimusikal på Lisebergsteatern

Publicerad:
Johan Nordgren spelar en av piraterna, Jocke med kniven. Bakom honom ses Axel Jonsson som Tommy och Emma Karlsson som Pippi.
Johan Nordgren spelar en av piraterna, Jocke med kniven. Bakom honom ses Axel Jonsson som Tommy och Emma Karlsson som Pippi. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Musikalartisten och mångsysslaren Johan Nordgren från Svanskog och Åmål är nu aktuell på Lisebergsteatern, som sjörövarkaptenen Jocke med kniven i musikalen "Pippi Långstrump på de sju haven".

Johan Nordgren är 28 år och uppväxt i Svanskog. Han hittade kärleken till scenen genom Säffleoperan där han debuterade i "Oliver!" 2007. Parallellt med ensembleroller i följande två års produktioner i Säffle, samt på Värmlandsteatern i Karlstad, gick han det musikestetiska programmet på Friskolan Klässbols gymnasium i Arvika. Efter ett år på Wendelsbergs folkhögskolas musikteaterlinje, kom han 2011 in på Balettakademiens musikalartistutbildning i Göteborg och tog examen 2014.

Som utbildad musikalartist är Johan lite av en mångsysslare. En av hans grenar är stepp, som han även tidvis undervisar i. Han har varit med på steppfestivaler i Brasilien och USA och är en av medlemmarna i rytm- och steppgruppen Jeerk, som turnerar över världen. Gruppen har även kunnat ses som steppande hockeyspelare i TV-programmet "Talang". Johan har jobbat med ljusteknik och som sångare och gitarrist. Till Säffleoperan har han återvänt som scentekniker/scenmästare och kombinerade hösten 2016 detta med rollen som Freddy i "My fair lady". Under tre säsonger har han varit med i Lisebergs julkör.

– Jag har inte hittat något särskilt huvudinstrument, utan tycker om att använda bredden och det som passar just för det jag är i just då, säger han.

Flera somrar i Vimmerby

Somrarna 2015–2018 har Johan Nordgren varit anställd på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby i olika roller. Han började som Karlsson på taket, och har därefter spelat Orvar, Mattias och Veder i "Bröderna Lejonhjärta", Skalle-Per och Mattis i "Ronja Rövardotter" och Anton Svensson i "Emil i Lönneberga". Rollen som Emils pappa Anton fick Johan i somras också spela i en föreställning i Falkenberg.

– Det var första gången som jag jobbade med regissören Kålle Gunnarsson. Han ringde och frågade mig om rollen som Anton, säger Johan Nordgren, som tycker att det känns skönt att ha perioder med jobb utan att behöva göra audition.

Under hösten har Johan varit med i ensemblen, samt varit inhoppare för olika roller i "The sound of music" på Lisebergsteatern i Göteborg med samma regissör som nu även står för regi till familjeföreställningen "Pippi på de sju haven", som ska spelas på Lisebergsteatern 20 december–12 januari. Musikalen bygger på den klassiska filmen från 1970. Här ska Johan spela sjörövarkaptenen Jocke med kniven, som i filmen spelades av Martin Ljung.

"Pippi på de sju haven" har premiär på Lisebergsteatern den 20 december. Från vänster Axel Jonsson som Tommy, Johan Nordgren som Jocke med kniven, Majken Svensson som Annika och Emma Karlsson som Pippi.
"Pippi på de sju haven" har premiär på Lisebergsteatern den 20 december. Från vänster Axel Jonsson som Tommy, Johan Nordgren som Jocke med kniven, Majken Svensson som Annika och Emma Karlsson som Pippi. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

– Det kommer att bli ganska fysiskt med både stepp och dans. Daniel Larsson har koreograferat och jag har fått förvalta och även lära ut hans koreografi. Vi repade lite parallellt med "The sound of music" och nu har det varit ganska intensivt. All scenografi är på plats, och jag känner mig just nu ganska lugn inför premiären, säger Johan Nordgren.

"The Sound of music" kommer att spelas igen en period efter nyår och då gör Johan rollen som Herr Zeller. Med i ensemblen i föreställningarna på Lisebergsteatern är också Johans flickvän Alva-Lou Borgvall, som har sina rötter i Dalarna, och även hon är utbildad musikalartist. Tillsammans har de köpt en gammal dalagård i Rättvik.

– Gården har stort behov av renovering, så det går inte att bo där just nu. Men vi ser fram emot att ha en fast punkt. Man måste ändå röra sig över hela landet för att jobba, så det spelar inte så stor roll var man bor bara man trivs. Det har blivit ganska mycket Göteborg, Småland och Halland för mig och det börjar bli dags att röra sig uppåt i landet och skapa nya kontaktnät, säger Johan Nordgren.

Sätta upp familjeteater

Johan och Alva-Lou planerar att sätta upp en familjeteater i Rättvik sommaren 2021. Vad och var är inte klart än, men tanken är att det ska vara en produktion med några proffs och resten amatörer. Johan trivs med att få vara kreativ och kunna påverka regi och koreografi och att skapa sina egna karaktärer.

– Att ha ett par månader om året i Rättvik och jobba med sitt eget i framtiden skulle vara fint, men även att periodvis få lite trygghet med ett längre kontrakt på någon teater i landet. Jag känner mig lugn nu också, men det skulle kännas skönt en period.

Johan Nordgren har genom sitt arbete de senaste åren fått nära kontakt med Astrid Lindgrens karaktärer och berättelser. Han ser leken och fantasin som kärnan hos Astrid och uppmanar till att läsa alla hennes böcker.

"Så många fina citat"

– Det finns så många fina citat från Astrid, där kärleken till barn och att använda sig av fantasin lyser igenom. Pippi, Karlsson och många av hennes karaktärer skapar egna världar, som ger barnen en förlaga till fantasin, säger Johan, och fortsätter:

– Det är en häftig fantasi som vi får förverkliga på scenen.

I samband med att Pippi fyller 75 år är det flera nya föreställningar på gång. "Pippi på de sju haven" på Lisebergsteatern är en av dessa. Johan Nordgren tycker att det är viktigt med förebilder och framhäver Pippi och Astrid Lindgren som starka förebilder för många barn. Han ser Pippi som någon som tar udden av manliga karaktärer med pondus, samt det lite otäcka.

– Det går att skämta bort det läskiga utan att förlöjliga. Barnen litar på Pippi och att hon klarar sig. Piraterna kan vara lite läskiga, men blir komiska när de möter Pippi, säger Johan.

Tycker om sagor med budskap

Han tycker att barnteater behövs i en värld av surfplattor och mobiler, och säger att det är viktigt att inte dra skämt över huvudet på barnen.

– Råkar man göra det ändå, får man korrigera sig. Det gäller att vara öppen och flexibel när man spelar för barn, säger han.

Johan tycker om när sagan har ett budskap till samhället och poängterar att när man skapar en roll som förebild, blir det extra viktigt vad man väljer att berätta och säga.

– Det är väl därför jag är konstnär – för att jag vill påverka. Det handlar om att lyfta det man tycker är viktigt, att skapa diskussion och att vara en kontrast till det man tycker är mindre viktigt, säger Johan Nordgren.

Artikeltaggar

ÅmålGöteborgJohan NordgrenLisebergMusikalerNöje/KulturPippi LångstrumpSvaneholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.