Hoppa till huvudinnehållet

Hemmagjord bomb orsakade utryckning till skola

Publicerad:
Norrstrandsskolan i Karlstad.
Norrstrandsskolan i Karlstad. Foto: Peter Bäcker

Räddningstjänst och polis ryckte ut till ett larm om en misstänkt brand på Norrstrandsskolan i Karlstad på torsdagen.

– Det kunde ha slutat fruktansvärt illa, säger Lars Hedelin, pressinformatör vid polisen i region Bergslagen.

Norrstrandsskolan gick under torsdagskvällen ut med information till föräldrar med barn på skolan. I meddelandet konstateras att fredagens skoldag genomförs som planerat med bland annat ett fackeltåg till Karlstad CCC.

Det var på torsdagseftermiddagen som polisen uppgav att ett misstänkt föremål hittats på skolan i samband med ett larm som kom vid 15.25 på eftermiddagen.

– Det var ett föremål som vi inte kunde avfärda som en ofarlig pryl. Det var räddningstjänsten som påvisade det för oss, säger Lars Hedelin.

Räddningstjänsten ventilerade ut lokalerna, som blivit rökfyllda.

– Det var ingen brand, men vi ventilerade ut ett utrymme där det varit någon typ av bomb i en petflaska, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap.

Nationella bombskyddet kontaktades för att undersöka föremålet. De konstaterade att det rörde sig om en bomb i en plastflaska.

"Kunde ha gått fruktansvärt illa"

Flaskan hade fyllts med en kemikalie och en katalysator som tillsammans utvecklar rök och värme.

– Bombskyddet var inte på plats, men de är rutinerade och om de är det minsta osäkra kommer de själva och tittar, säger Lars Hedelin och fortsätter:

– Det här är så jävla dumt så det liknar ingenting. Det kunde ha gått fruktansvärt illa. Det här var en rökbomb snarare än en sprängbomb, men det kan bli ett sådant tryck i flaskan att den spricker och då kan det skvätta kemikalier på folk.

Skolan spärrades av i väntan på sanering. Brottsrubriceringen var på fredagen allmänfarlig ödeläggelse.

Finns det några vittnen?

– Inte som vi berättar om, säger Lars Hedelin.

Har någon gripits?

– Det är ingen som är inplockad i nuläget.

Ingen person skadades i samband med händelsen och skolan behövde inte utrymmas.

På kvällen åkte både polis och räddningstjänst ut till ett larm om rök från en bostad på Rudsvägen i Karlstad. Det visade sig då att ännu en flaskbomb liknande den på Norrstrandsskolan hade kastats mot en balkong.

Artikeltaggar

BränderBrott & blåljusExplosiva varorKarlstadLarmNorrstrandsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.