Hoppa till huvudinnehållet

Weimers: Fyra små frågor

Publicerad:
Jag kommer arbeta för att upphäva den unionslagstiftning som förhindrar tullen stoppa misstänkta transporter, skriver Charlie Weimers. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Direkt från Europaparlamentet

Problemet är att EU inte vill anpassa sig till att Storbritannien lämnar. EU borde ändra föråldrade budgetprioriteringar och dra ner på utgifterna, skriver Charlie Weimers.

Det finns en sliten Kinarestaurang mitt emot Europaparlamentet där många viktiga beslut fattats. Deras rätter kan – likt EU-frågor – vara svårsmälta, men deras fyra små rätter är utmärkta. Låt mig därför beskriva fyra frågor som är på agendan som ett smakprov på vad jag arbetar med som europaparlamentariker.

• Migrationspolitik

Regeringen vill med stöd av övriga svenska partier överföra migrationspolitiken till EU. De vill införa tvingande EU-kvoter för mottagande av migranter och hotar länder som inte vill delta med ekonomiska straff. Detta skulle kunna verka rimligt med tanke på hur många migranter Sverige tagit emot. Men våra migrationsproblem har orsakats av beslut fattade i riksdagen. Att tvinga andra länder att ta emot migranter mot deras väljares vilja är varken demokratiskt eller effektivt. Migrationspolitiken bör fortsatt förbehållas medlemsstaterna och asylansökningar bör göras från länder utanför EU.

• Brott och straff

Polisen har varnat för att ett tandlöst svenskt regelverk i kombination med EU:s regler om fria rörlighet gör att tull och polis inte kan stoppa organiserade östeuropeiska stöldligor som står för nio av tio stölder av bilar, båtmotorer och lantbruksmaskiner. Jag kommer arbeta för att upphäva den unionslagstiftning som förhindrar tullen stoppa misstänkta transporter. En privatperson som tar med sig ett dussin båtmotorer, som tullen misstänker är stulna, måste kunna avkrävas kvitto.

• Budget och skatter

Om förslaget till ny långtidsbudget för EU går igenom kommer ingen utgift i den svenska statsbudgeten öka så mycket som EU-avgiften. Förslaget skulle innebära att Sveriges avgift ökar med 15 miljarder kronor per år till över 54 miljarder per år 2022. Problemet är att EU inte vill anpassa sig till att Storbritannien lämnar. EU borde ändra föråldrade budgetprioriteringar och dra ner på utgifterna.

• Mänskliga rättigheter

Aldrig mer. Det lovade vi varandra efter världskrigets folkmord. Den brittiska regeringen har konstaterat att förföljelsen av kristna ”börjar närma sig folkmord” och det amerikanska utrikesdepartementet konstaterar att ”kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen och det accelererar”. Det är vår moraliska skyldighet att driva på så att EU slutar ignorera förföljelsen av kristna.

Vi har ett ansvar gentemot kommande generationer att inte överlämna mer nationellt självbestämmande än nödvändigt då detta urholkar vår demokrati. Vår samhällsstruktur, våra värderingar och vårt kulturella arv är något vi bör förvalta och förädla för att ge vidare till våra barn. De senaste decennierna har vi glömt detta ansvar. Låt oss dra lärdomar från vad som skett och inte återupprepa tidigare misstag.

Charlie Weimers

Europaparlamentariker (SD)

Artikeltaggar

BrottBudgetarCharlie WeimersEUEuropaparlamentetFolkmordMänskliga rättigheterMigrationSigneratSkatterStraffTullen