Ta upp jakten på energitjuvarna

Publicerad:
En energitjuv uppspårad - den lilla högtalaren på bordet som läcker energi i stand by-läge. På värmekamerans skärm syns den tydligt - det gula fältet. Foto: Olov Öström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det läcker i hemmen. Av energi.

Sådant där onödigt läckage som inte gör några mer än elbolagen och kråkorna glada.

Det finns mycket pengar att spara både för plånboken och miljön genom att se över din elkonsumtion. Många åtgärder är enkla och kostar inte nödvändigtvis mycket pengar eller kräver stora insatser.

Två miljoner småhushåll står för 20 procent av landets energianvändning och 40 procent av elanvändningen.

Den senaste Nils Holgerssonrapporten (har gjorts sedan 1996) visar att avgifterna för uppvärmning, el, vatten, avlopp och avfall ökar mycket. I Värmland med 4,2 procent det senaste året. De här taxorna har ökat mer än andra varor och tjänster. Allra mest har elen ökat, med 9,9 procent.

Ändrat beteende

Det finns mycket energi som förbrukas i ditt hem som du inte har någon glädje av. Ge dig ut på jakt efter energitjuvarna.

En hel del kan göras bara genom att ändra beteende.

Till exempel att dra ut mobilsladden ur väggkontakten när mobilen är någon annanstans.

Tänt vare här måste det inte vara i varje rum. Det kan räcka med de du vistas i för stunden. Nya tätningslister vid fönster och dörrar kostar mest bara lite tid att fixa.

Arbete & Ekonomi tog energi- och klimatexperten Kimmo Hägglund till hjälp och gick igenom Karlstadsbon Fredrik Barrulfs hem.

Fredrik fick en rad goda råd hur han med enkla medel kan sänka sin energiförbrukning.

Avslöjar

En värmekamera avslöjade obarmhärtigt hur stort energiläckage Fredrik hade vid sin tv-utrustning, den som står på stand by-läge dygnet runt.

Har du ditt hus uppvärmt med elelement finns ännu större sparpotential. Det är många sköna tusenlappar att ta igen genom att hitta ett billigt elavtal eller att byta värmekälla.

Hammaröbon Trygve Furu har tagit ett steg till när han ville få koll på sin elanvändning. Han gjorde ett eget kalkylprogram som visar den exakta förbrukningen.

Dessutom har Trygve gjort en bra investering som gör att han inte behöver använda de energislukande elelementen. På detta har han bara i år tjänat in 9 800 kronor.

Artikeltaggar

EkonomiEnergimyndighetenKrönikorNils Holgersson-rapporten

Läs vidare