Hoppa till huvudinnehållet

Sparandet påverkar lika mycket som bilen, biffen och bostaden

Publicerad:
Greta Thunberg påverkar oss att tänka på klimatet - bilen, biffen och bostaden.
Greta Thunberg påverkar oss att tänka på klimatet - bilen, biffen och bostaden. Foto: Pedro Rocha

Hållbara investeringar är viktiga för att driva samhället mot en bättre värld. Genom att välja ett hållbart sparande kan du få dina pengar att växa och samtidigt göra skillnad.

Med ett hållbart sparande tar du inte bara ansvar för att få avkastning utan även hur du får den avkastningen.

Ingen har väl undgått Greta Thunbergs framfart över världen och effekten det fått med ett ökat fokus på vår allt mer osäkra framtid och vart vår jord är på väg.

Fler och fler får upp ögonen för begrepp som hållbarhet och klimatsmart och vill göra förändringar i sin vardag genom aktiva val. Det handlar till stor del om bilen, biffen och bostaden som de stora påverkansområdena.

Sparandet påverkar

Man minskar sin köttkonsumtion, åker kollektivt och ser över uppvärmningen av sitt hem för att minska sitt ekologiska fotavtryck. Världsnaturfonden har dock konstaterat att sparandet på börsen påverkar lika mycket, om inte mer, som dessa tre delar tillsammans. Det innebär att du även kan göra skillnad genom att påverka hur du investerar dina sparade pengar.

Som enskild sparare har man kanske inte möjlighet att analysera ett enskilt bolag och då är fondsparande ett bra alternativ eftersom fondens förvaltare gör jobbet åt dig.

Swedbank Robur är Sveriges största fondbolag med över tre miljoner svenska sparare som kunder, med vd Liza Jonzon i spetsen har fondbolagets hållbarhetsarbete genererat flertalet utmärkelser som till exempel ”Årets fondbolag 2018".

Integrerar hållbarhet

Fondbolaget integrerar hållbarhet i analysen när de väljer vilka bolag de ska investera i genom att hållbarhetsanalytiker regelbundet träffar bolag för att diskutera deras hållbarhetsarbete och ge utvecklingsförslag. Fondförvaltaren analyserar hur bolag arbetar med hållbarhet i nutid och framåt och man ställer sig frågan hur kan bolaget i fråga bidra till att uppnå FN:s globala mål. Bolag som inte tar hållbarhetsansvar är sällan långsiktiga i ett värdetillväxthänseende.

Att intresset för hållbart sparande ökar märks också på att konsumenterna efterfrågar verktyg för att kunna göra mer hållbara val. Du känner säkert igen Svanenmärkningen som startade för att hjälpa konsumenter att göra bra val för miljön. Likväl som du i matbutiken väljer en Svanenmärkt produkt kan du idag välja Svanenmärkta fonder.

Betygsätter

Morningstar, som är ett oberoende institut som jämför och betygsätter värdepappersfonder för att underlätta för investerare och sparare, sätter nu även ett hållbarhetsbetyg på fonderna för att man ska kunna ställa olika fonder mot varandra även ur det perspektivet.

Tänk på att historisk avkastning inte garanterar avkastning i framtiden. Värdet på fonder kan både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka alla pengar som du har satt in.

Att göra medvetna val utifrån ett hållbarhetsperspektiv ligger i tiden och kan påverka ditt sparandes värdetillväxt.

Fotnot: Anders Paulsson är krönikör under vinjetten Dina pengar i Arbete & Ekonomi.

Artikeltaggar

Anders PaulssonDina pengarEkonomiGreta ThunbergKrönikorMorningstarVärldsnaturfonden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.