Replik: Mer pengar till sjukvården prioriteras

Debatt
PUBLICERAD:
Däremot avvisar vi att generellt införa avgiftsfria besök och lägger pengarna istället till regionerna så att de kan bestämma hur de används, skriver Kjell-Arne Ottosson och Elisabeth Kihlström.
Foto: Isabell Höjman/TT
Vi vill vända den utvecklingen. Vi tillför därför nästan 3,6 miljarder mer än regeringen i vårt budgetalternativ för att stärka insatserna för årsrika personer. Dessutom tillför vi mer pengar till hälso- och sjukvården, skriver Kjell-Arne Ottosson och Elisabeth Kihlström.

Svar till Mikael Dahlqvist (NWT 13/11).

Vården och omsorgen om äldre behöver förbättras. Det handlar om fler platser i särskilda boenden, trygghetsboenden och annan hjälp. Det handlar också om sjukvården. Köerna inom sjukvården biter sig fast efter fem år med en socialdemokratisk regering. Den bristande tillgängligheten drabbar inte minst äldre som, enligt Socialstyrelsens uppföljning, är de som får vänta längst tid på akutmottagningen.

Vi vill vända den utvecklingen. Vi tillför därför nästan 3,6 miljarder mer än regeringen i vårt budgetalternativ för att stärka insatserna för årsrika personer. Dessutom tillför vi mer pengar till hälso- och sjukvården.

Däremot avvisar vi att generellt införa avgiftsfria besök och lägger pengarna istället till regionerna så att de kan bestämma hur de används. Är avgiftsfria besök prioriterat eller att använda pengarna till mer sjukvård på annat sätt? Den frågan menar vi ska avgöras regionalt.

Samordning av olika högkostnadsskydd också kan vara viktigt för att säkerställa att de som stora behov inom fler områden ska få den hjälp de behöver utan alltför stora kostnader. Kristdemokraterna prioriterar välfärden framför skattesänkningar för dem som tjänar mest.

Kjell-Arne Ottosson (KD)

Riksdagsledamot, Värmland

Elisabeth Kihlström (KD)

Regionråd, Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.