Hoppa till huvudinnehållet

Margot Wallström KU-anmäls av Vänsterpartiet

Publicerad:
Margot Wallström KU-anmäls av Vänsterpartiet, där Håkan Svenneling är utrikespolitisk talesperson. Foto: Janerik Henriksson/TT samt Henrik Montgomery/TT

I samband med att det väckts åtal mot förra Kinaambassadören, så väljer Vänsterpartiet att KU-anmäla tidigare utrikesministern Margot Wallström (S).

– Jag vill att KU granskar vad Wallström haft för kännedom i ärendet, säger Håkan Svenneling, värmländsk riksdagspolitiker och utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Det var i januari som Anna Lindstedt, då Sveriges ambassadör i Kina, arrangerade möten kring den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai. Lindstedt nu åtalas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, då kinesiska affärsmän och den fängslade bokförläggarens dotter Angela Gui i ett försök att få Gui Minhai frisläppt.

I samband med detta så gör Vänsterpartiet en KU-anmälan mot tidigare utrikesministern Margot Wallström.

Varför anmäler ni?

– Vi anmäler henne för att få klarhet i vad hon visste kring härvan på Sheraton med förra ambassadören. Från början sa man att man inte visste att någonting, men sen kom det fram att man visste att Lindstedt var i landet. Jag vill att KU granskar vad Wallström haft för kännedom i ärendet och vi vill få klarhet kring vad ambassadören har haft för uppdrag kring att få Gui Minhai frisläppt, säger Håkan Svenneling.

Margot Wallström och utrikesdepartementet, UD, har förnekat att de känt till så väl planerna på mötet samt att ambassadören befann sig i Sverige vid tidpunkten.

Håkan Svenneling säger att man inte har någon uppfattning om vad de känt till, men:

– De vet mer än de sa från början. Genom anmälan kan man granska regeringen om hur, när och vad de fått för information.

Vad hoppas ni att anmälan ska leda till?

– Att vi får en ökad klarhet och alla kort på bordet. Risken finns att det kan ha lett till en fördröjning av ett frisläppande samt skapat negativa relationer med Kina, säger Håkan Svenneling.

Efter sista januari kommer KU att gå igenom de anmälningar som kommit in och i maj kommer ett utlåtande i ärendet.

Fotnot: KU står för Konstitutionsutskottet.

Artikeltaggar

Gui MinhaiHåkan SvennelingInrikes/utrikesKinaKUMargot WallströmPolitikRiksdagenVänsterpartiet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.