Hoppa till huvudinnehållet

Fler hemlösa ute på stan när Ullebergsgården läggs ner

Publicerad:
Hemlösa och människor som far illa kan bli en vanligare syn på Karlstads gator efter beslutet att lägga ner missbruksboendet Ullebergsgården. Arkivbild.
Hemlösa och människor som far illa kan bli en vanligare syn på Karlstads gator efter beslutet att lägga ner missbruksboendet Ullebergsgården. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT

– Vi kan få ser fler människor som far illa ute på stan.

Säger Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknad- och socialnämnden som nu har beslutat att lägga ner Ullebergsgården.

På Ullebergsgården bor människor med olika missbruksproblem. Det enda drogfria och dygnet runt-bemannade boendet som finns i kommunen.

Många av dem har även andra psykiska och fysiska problem.

Klarar sig inte

– De klarar sig inte ute i samhället, skrev personalen till politikerna i en förhoppning om att kunna stoppa nedläggningen. En plats hos oss minskar lidandet och risken för att människor ska supa eller knarka ihjäl sig.

De berättar om människor som behöver vård dygnet runt. Som inte har någon annan stans att ta vägen. Som blir vräkta gång på gång för att de inte klarar av ett eget boende.

Flyttas ut på gatan

– Problemen flyttas nu bara ut på gatan och kostnaderna får andra ta. Syftet med nedläggningen, en besparing, leder istället till ökade kostnader, fortsätter de.

Beslutet att lägga var ett beslut som Per-Inge Lidén säger att han helst inte ville ta.

– Nej, men det var nödvändigt för att inte andra verksamheter, som skolan eller nästa generation, skulle få betala.

Kommunfullmäktige har gett nämnden i uppdrag att minska sina kostnader med 64 miljoner på tre år. Socialdemokraterna ville sänka sparkravet med 10 miljoner. Men det hade inte räckt för att rädda Ullebergsgården som kommer att avvecklas successivt under hela nästa år.

Bra kontakter med KBAB

– Vi har bra kontakter med KBAB, säger Per-Inge Lidén om planerna på att ordna egna lägenheter som ersättning för de 34 platserna som försvinner på Ullebergsgården.

Hur många anställda som berörs av besparingarna och hur många som riskerar att förlora sina jobb vet inte Per-Inge Lidén. Han säger att man ska försöka omplacera de som blir övertaliga.

Nämnden drar in tjänsterna för två fältassistenter som arbetat med inriktning mot vuxna. Jämfört med det ursprungliga förslaget sker en mindre neddragning av fältassisterna som jobbar med ungdomar och mindre besparingar på familjecentralen på Rud och av stödet till BUF.

Artikeltaggar

Arbetsmarknads- och socialnämndenHemlösKarlstadNyheterPer-Inge Lidén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.