Hoppa till huvudinnehållet

Kommuntoppar åkte på resa – nu tvingas nämnden spara miljoner

Publicerad:
Per-Inge Lidén (MP) beviljade en resa till Kanada. Foto: Joachim Lagercrantz

Politiker och tjänstemän från arbetsmarknads- och socialnämnden åkte på studieresa till Kanada för flera hundratusen kronor.

Samma nämnd som nu kan behöva spara 64 miljoner kronor.

Värmlands Folkblad berättade om detta under tisdagen.

Karlstads kommun skickade sju personer på en så kallad kunskapsresa till kanadensiska Vancouver i början av 2019 för att lära sig av landets integrationsarbete.

Fyra tjänsteman plus nämndens ordförande Per-Inge Lidén (MP) och vice ordförande Christian Norlin (S) samt Monica Persson, socialdirektör, deltog.

– Min bedömning är att det är svårt att åka ensam. Det är svårt att få det att leva om man inte har någon att jämföra sin upplevelse med. Det har vi sett i flera mindre satsningar vi har gjort, säger Monica Persson till VF.

Resan kostade 200 000 kronor, inklusive logistik och måltider, plus cirka 30 000 kronor i traktamente, enligt tidningen.

– Det var studiebesök från morgon till kväll, vi åkte dit 13 januari och åkte tillbaka 20 januari. Det var politiker, tjänstemän och organisationer som arbetar med integration, mångfald och arbetsmarknadsfrågor. Kanada är världsbäst på integration och har lyckats göra det till en framgångsfaktor för hela landet.

Måste spara

Hon hävdar också att denna resa inte pressat de ekonomiska beslut som tagits. Pengarna ska i stället ha kommit från gamla projekt som lagts undan i en pott för utveckling.

Att bevilja resan beslutade Per-Inge Lidén (MP).

– Det är jag som bestämmer det, men sedan är det socialdirektören som beslutar vilka som ska åka inom förvaltningen, säger han till VF.

NWT har tidigare berättat att arbetsmarknads- och socialnämnden i Karlstads kommun i flera år har överskridit sin budget, vilket nu har blivit ohållbart.

På onsdag är ett sparförslag på 64 miljoner kronor uppe för beslut. Någon som kan få stora konsekvenser för till exempel missbruksvården. Bland annat riskerar Ullebergsgården – ett rehabiliteringsboende – att stänga.

Artikeltaggar

Arbetsmarknads- och socialnämndenKarlstads kommunNyheterPer-Inge Lidén

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.