Hoppa till huvudinnehållet

Musikgäris för Musikhjälpen: "Från punk till vokalensemble"

Publicerad:
Frida Johansson, Ia Öberg, Stina Svensson och Lena Malmberg pratar om konserten som arrangeras på Clarion Hotel Plaza på lördag.
Frida Johansson, Ia Öberg, Stina Svensson och Lena Malmberg pratar om konserten som arrangeras på Clarion Hotel Plaza på lördag. Foto: Carl Edlom

Nätverket Musikgäris i Värmland arrangerar i samarbete med Studiefrämjandet och Clarion Hotel Plaza en konsert där alla intäkter går till Musikhjälpen.

– Fem akter uppträder under kvällen, säger initiativtagaren Ia Öberg.

Sveriges radios traditionsenliga insamling Musikhjälpen är i full gång. Programledartrion Miriam Bryant, Daniel Hallberg och Farah Abadi har gått in i glasburen och temat för året är Sex är inte ett vapen.

Ett värmländskt initiativ som genomförs nu på lördag, den 14 december, är Musikgäris för Musikhjälpen.

– Gäris är slang för kvinnor, tjejer, icke-binära och transpersoner, berättar Ia Öberg.

Nätverket har över 300 medlemmar och syftar till att främja musikutövandet i länet.

– Vi vill genom att arrangera den här konserten väcka uppmärksamhet kring det viktiga ämnet som Musikhjälpen lyfter och alla medel som samlas in kommer att gå till att bland annat hjälpa överlevande och driva rättsprocesser.

Ida Staake från Kristinehamn är en av artisterna som medverkar.
Ida Staake från Kristinehamn är en av artisterna som medverkar. Foto: Carl Edlom

Fem på scenen

Musikgäris i Värmland arrangerar konserten tillsammans med Studiefrämjandet och Clarion Hotel Plaza. På scenen kommer Hello Ocean, Selmas systrar, Ida Staake, Tjejkraft och Katthem att uppträda. Alla akter med värmländsk koppling.

– Det är väldigt spännande att kunna presentera en sådan genrebredd, säger Stina Svensson som både är involverad i arrangörsbiten och uppträder under artistnamnet Hello Ocean.

– Vår tanke är att det här ska inspirera andra städer att göra liknande arrangemang på sikt.

Frida Johansson från kören Selmas systrar ser fram emot kvällen.

– Våra röster kommer att trivas väldigt bra i den här lokalen, säger hon och tittar upp mot den gedigna takhöjden i hotellets restaurang.

– Kul för oss som kör att få spela under samma kväll som både punk- och popband.

– Just den här musikaliska bredden är talande för vad Musikgäris är, fortsätter Ia.

– Här finns allt från stenhård punk till singersongwriter och vokalensemble. Som kvinna sätts man ofta i ett fack inom musiken, men det spelar fan ingen roll vilket kön man har, musik är musik och musiker och musiker.

"Viktigt ämne"

Under kvällen kommer även Karlstad Tjejjour att hålla en föreläsning som fokuserar på det våld som sker i Värmland.

– Det är ett viktigt ämne, säger Lena Malmberg på Clarion Hotel Plaza.

– Vi hade möjlighet att ställa upp när vi fick den här förfrågan och det är ett led i hur vi tänker kring vår omgivning. Vi jobbar också med bland andra Kvinnojouren och Ria.

Medverkar under kvällen gör även dj:n Olivia Käll och GRL PWR enligt Matilda. Kvällen inleds 18:30 på Clarion Hotel Plaza i Karlstad.

– Även om man inte har möjlighet att närvara går det att bidra till insamlingen på Sveriges radios hemsida, säger Ia Öberg.

Artikeltaggar

HBTQIIa ÖbergMiriam BryantMusikgärisNöje/KulturStudiefrämjandetSveriges Radio

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.