– Vi har räckt ut handen. Bollen ligger hos staten, säger Per Lawén (S), Forshaga.
Reformeringen av Arbetsförmedlingen skjuts upp ett år. Kommuner öppnar för att ta över en del av verksamheten i egen regi.
Regeringen skjuter på reformering av ArbetsförmedlingenI Grums, Storfors, Kil och Årjäng har Arbetsförmedlingen redan stängt sina kontor under hösten. Ytterligare sex kontor i Värmland kommer att slå igen under nästa år.
– Kommunen är synnerligen väl lämpad att ta över en del av Arbetsförmedlingens uppgifter. Vi känner företagarna och vi är själva den största arbetsgivaren i kommunen, Per Lawén (S), kommunalråd i Forshaga.
Långsiktig statlig ersättning är en förutsättning.
– Om det ökar våra kostnader så får de se till att betala, säger Per Lawén.
300 arbetslösa
Georg Forsberg (C), kommunalråd i Kil:
– Vi har cirka 300 arbetslösa i kommunen, för många är lokal närvaro viktig, säger han. En lösning är att kommunen tar över en del av jobbet mot ersättning.
Kontoret i Kil har varit stängt sedan 1 november. Funderingarna finns också kring möjligheterna att inrättandet av ett servicekontor där flera statliga verksamheter är samlade.
– Vi har försökt anpassa oss på förändringsresan. Det finns en allmän oro och det är bra att det blir en förlängning i processen så att det blir tydligare vad målet är, säger Georg Forsberg.
Ingen utbildning än
– Vi har framfört att vi ser att kommunen skulle kunna ta över. Vi har mycket kunskap, säger Leif Haraldsson (S), kommunalråd i Grums kommun.
Sedan Arbetsförmedlingen lämnade kommunen försöker man bygga upp ett nätverk av kontaktpersoner på kontoret i Karlstad.
– Behovet av försörjningsstöd har inte ökat hittills. En kostnad är att vi får stå för bussbiljetterna in till Karlstad. De har lovat att köra digitala utbildningar där kommunen står för lokalerna och de för kunskapen. Det har vi inte sett än, säger Leif Haraldsson.
"Beklagligt när staten lämnar"
Storfors har inte haft Arbetsförmedlingen på plats sedan 1 oktober. Kommunalrådet Hans Jildesten (S) hade gärna sett ett klart besked från regeringen på måndagen.
– Då vet man vad man ska ställa in sig på. Det är beklagligt när staten drar sig undan. Tills staten har bestämt sig lugnar vi oss, säger han.