Hoppa till huvudinnehållet

Polisens julklapp: Filipstad ska bli tryggast

Publicerad:
Polisen är på plats på Filipstads julmarknad med sin nya husbil. Sonja Jansson, Michael Björklund (kommunen) och Fredrik Lundberg mötte medborgarna och diskuterade brott och otrygghet.
Polisen är på plats på Filipstads julmarknad med sin nya husbil. Sonja Jansson, Michael Björklund (kommunen) och Fredrik Lundberg mötte medborgarna och diskuterade brott och otrygghet. Foto: Lena Richardson

Filipstads kommun ska gå från Värmlands otryggaste kommun till den tryggaste. Det är polisens och kommunens gemensamma mål.

– Det är en jätteutmaning, men det är vår målsättning, säger kommunpolisen Fredrik Lundberg, som serverade den julklappen i polisens nya husbil i samband med söndagens julmarknad.

Snömodd på marken och duggregn i luften - julmarknaden på Stora torget fick inte den vintermysigaste inramningen. Däremot kan detta ha varit Värmlands tryggaste marknad, för sällan har väl en så pass liten marknad haft en sådan stor uppslutning av poliser.

Sprillans ny husbil

Polisens sprillans nya husbil rullade in på torget och förutom poliserna som medföljde kom också polisens volontärer i sina neongula västar. Inne i husbilen fanns polisen Sonja Jansson, kommunpolisen Fredrik Lundberg och kommunens beredskapssamordnare Michael Björklund för att möta medborgarna.

Polisens husbil har inte hunnit rulla många mil. Ett av dess första uppdrag var att gästa söndagens julmarknad.
Polisens husbil har inte hunnit rulla många mil. Ett av dess första uppdrag var att gästa söndagens julmarknad. Foto: Lena Richardson

– Varje kommunen ska ha medborgarlöften och då måste man ju också träffa medborgarna för att ha en dialog, säger Michael Björklund.

Statistik och enkät

Volontärerna drog ut i vimlet för att möta medborgarna med en enkät med frågor om bland annat brott och otrygghet.

– Det blir sista delen i vår kartläggning, berättar Fredrik Lundberg.

Medborgarnas synpunkter ska läggas ihop med statistik över brotten, som kommun och polis har gått igenom tillsammans.

– Vi har kommit långt i vår kartläggning av Filipstad. Nu tittar vi på hur vi ska göra, säger Fredrik Lundberg.

Kartläggningen hittills visar att det finns att göra. Brottsligheten ligger högt på flera områden och mätningar av tryggheten pekar på att invånarna i Filipstads kommun ofta känner sig otrygga.

– Vi ligger i botten i Värmland, det är bara att erkänna, säger Michael Björklund och tillägger att tryggheten är en viktig fråga:

– Är man otrygg, påverkar det hela livet.

Hög andel våldsbrott

En av brottskategorierna som sticker ut i Filipstad är våldsbrott:

– Vi har över dubbelt så mycket våldsbrott räknat per tusen invånare i Filipstad, än den kommun som har näst flest i Värmland, säger Michael Björklund.

Förutom våldsbrott och också skadegörelse och narkotika områden som skapar otrygghet i kommunen. Det ska också synas när arbetet med medborgarlöftena formeras.

– Det är de områden vi kommer att lyfta, säger Michael Björklund.

Jobbiga inbrott

Det är områden som är välbekanta för Sonja Jansson, som jobbar som polis i Filipstad.

– Det har varit en hel del skadegörelse och inbrott och handlarna tycker det är jobbigt, säger hon och tillägger att många av brotten förknippas med missbruk.

– Och narkotikabrott anmäler sig inte själva. Där måste polisen vara aktiv, säger hon.

Viljan och kunnandet finns - men i vardagen är det mycket som sätter hinder.

– Det är mycket som tar resurser från polisarbetet, typ transporter som egentligen andra skulle kunna göra, säger Sonja Jansson.

Halvera våldsbrotten

Målet som de nu ser framför sig är att halvera våldsbrotten och att Filipstad ska gå från otryggast i Värmland till tryggast.

Det ska gå på tre år - så lång tid handlar medborgarlöftena om.

Går det att klara av?

– Vi hoppas det! Vi kommer att följa en handlingsplan som vi sätter upp och betar av. Det är en jätteutmaning, men det är vår målsättning, säger Fredrik Lundberg.

Fredrik Lundberg är kommunpolis och en av dem som jobbar fram en handlingsplan, för hur Filipstad ska bli tryggare.
Fredrik Lundberg är kommunpolis och en av dem som jobbar fram en handlingsplan, för hur Filipstad ska bli tryggare. Foto: Lena Richardson

Både han och Michael Björklund framhåller vikten av samarbete för att lyckas. Skola, polis, kommunledning, föreningsliv och även privatpersoner - alla kan göra sin del.

– Det brottsförebyggande arbetet berör hela samhället. Vi måste engagera alla, säger Fredrik Lundberg.

Poliser patrullerade på julmarknaden.
Poliser patrullerade på julmarknaden. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Brott & blåljusFamiljFredrik LundbergJulJulmarknaderMarknaderMichael BjörklundNyheterPolisenStora torgetTrygghetsarbete

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.