• idag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kritiserade avgångsvederlag

Ledare
PUBLICERAD:
Överdrivet generösa fallskärmar.
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Höga löner och generösa avgångsvederlag inom Region Värmland har orsakat debatt och massiv kritik. Det är fullt förståeligt men det finns också en förklaring, även om den knappast håller hela vägen.

Avslöjandena i bland annat NWT om det avgångsvederlag som den avgående regiondirektören Anneli Snobl fått har med rätta rört upp känslorna, liksom när det nu också framkommer att även de andra åtta direktörerna inom Region Värmland har liknande upplägg. Det innebär förutom 12 månaders lön i avgångsvederlag även plus 6 månader i det som kallas uppsägningstid. Inalles alltså 18 månadslöner på en redan från början väl tilltagen lön. Med Snobls månadslön på 156 000 kronor blir det en rejäl slant för regionen, särskilt när sociala avgifter också får läggas på.

Hela systemet gjordes om i samband med att Region Värmland bildades när landstinget slogs ihop med det dåvarande kommunalförbundet, och Anneli Snobl blev ny regiondirektör. En regiondirektör som av ännu oklar anledning inte har blivit så länge på posten.

Visst, det är utsatta tjänster med ett väldigt stort ansvar och det gäller att kunna rekrytera så bra personer som möjligt till de här jobben, men någon rim och reson får det också vara. Det var tydligen på initiativ av Snobl som de andra direktörerna fick de där extra 6 månaderna mot att de förhandlade bort lagen om anställningsskydd. Med andra ord så skulle de kunna få sparken på grått papper, utan saklig grund, om så skulle anses vara påkallat.

Det är som kompensation för denna förlorade anställningstrygghet som de där extra månaderna lades till, och direktörerna är inte heller odelat positiva till det hela. Sedan kan man tycka att de redan så pass höga lönenivåerna i sig vore en tillräcklig form av anställningstrygghet.

Det här med alla fallskärmar och generösa avgångsvederlag är något som sticker i ögonen på vanligt folk, vare sig det handlar om offentliga tjänstemän, politiker eller människor i näringslivet. Samtidigt är de svåra att komma ifrån då dessa jobb faktiskt inte har någon vidare anställningstrygghet. Chefstjänstemän kan få sparken och politiker röstas bort från ena dagen till den andra. Avgångsvederlag i form av X antal månadslöner är inte orimligt. Det gäller dock att hålla nivåerna skäliga, och det har man knappast gjort i Region Värmland.

De berörda personerna borde själva med sina löner i större utsträckning kunna ombesörja sin ekonomiska trygghet vid eventuella uppsägningar. I det offentliga Sverige blir det dock problematiskt då riktigt höga löner sticker i ögonen, och det istället blir skriverier och kritik mot det. Det är en av förklaringarna till varför dessa fallskärmar finns – det upplevs inte som om lönerna riktigt kompenserar för den bristfälliga anställningstryggheten och då söker sig kvalificerade personer kanske någon annanstans än till exempel till Region Värmland eller andra offentliga organisationer.

Nu säger den tillförordnade regiondirektören Peter Bäckstrand till NWT att direktörernas avtal kan komma att förhandlas om. Det är nog det minsta man kan begära för att få det sargade förtroendet för den nya Region Värmland reparerat. Man borde också se om sina arbetsformer. Vad var det egentligen som gjorde att Snobl slutade, och att man har tre vakanta direktörstjänster inom regionen?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.