• idag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Jakten på laglydiga jägare och sportskyttar bör upphöra

Debatt
PUBLICERAD:
Jakt och sportskytte är djupt förankrade i det svenska samhället och en del av folkrörelserna. För många människor är jakten en livsstil och kan avgöra valet av bostadsort, skriver Marléne Lund Kopparklint.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Svenska jägare och sportskyttar ska inte straffas för att regeringen under flera år misslyckats med att bekämpa den besinningslösa gängkriminaliteten som råder, skriver Marléne Lund Kopparklint.

Regeringen måste sluta lägga onödiga resurser på att motverka laglydiga jägare och sportskyttar i syfte att bekämpa olagliga vapen i den kriminella världen. Om vi så skulle avväpna alla laglydiga jägare och sportskyttar i hela Sverige i morgon skulle det inte påverka gängbrottsligheten det minsta.

Häromveckan sedan lade regeringen fram en lagrådsremiss kring ett nytt förslag om licens för innehav av magasin. Regeringen hävdar att förslaget är nödvändigt för att bekämpa gängkriminaliteten. Utan licens för magasin skulle polisen nämligen tvingas lämna tillbaka beslagtagna magasin till kriminella, enligt minister Mikael Damberg. I hur stor utsträckning detta har skett hittills, redovisas dock inte av ministern, han hänvisar till att det är något han har hört när han rest runt i landet.

Viktigt i denna debatt är att man håller sig till kompetens och relevans. Naturligtvis ska olagliga vapen försvinna ur händerna på kriminella. Det är dock två skilda frågor som bör hanteras därefter. Svenska jägare och sportskyttar ska inte straffas för att regeringen under flera år misslyckats med att bekämpa den besinningslösa gängkriminaliteten som råder.

Jakt och sportskytte är djupt förankrade i det svenska samhället och en del av folkrörelserna. För många människor är jakten en livsstil och kan avgöra valet av bostadsort. Det renodlade sportskyttet engagerar många och har en traditionell koppling till polis, totalförsvar och idrottsrörelsen.

”Alla olagliga vapen har en gång varit lagliga”-argumentet används flitigt av vapenmotståndare. Det är dock ytterst få lagliga vapen med civilt ursprung som används vid brott eller för den delen stjäls från laglydiga jägare, sportskyttar, vapenhandlare eller samlare. Närmare bestämt endast 1-2 vapen med svensk vapenlicens används vid brott per år av landets totalt cirka 1,8 miljoner legalt ägda vapen. Dessa 1-2 lagliga vapen på villovägar, ska alltså ställas mot de hundratals skjutningar, sprängningar rån och övriga brott som begås i Sverige varje år. Största källan till de vapen som hamnar hos kriminella, är de som är insmugglade från Balkan.

Självklart ska gängbrottsligheten bort från vårt samhälle men det görs inte genom att skapa regler för laglydiga jägare och sportskyttar. Detta förslag har mycket lite med vapenhantering hos kriminella att göra. Det är högst osannolikt att man kommer åt kriminaliteten genom att förbjuda en person som har licens för vapen med ändamålet jakt och sportskytte, att denne använder magasinet från jaktvapnet i sportskyttevapnet eller tvärtom. Det blir därigenom omöjligt att mängdträna eller tävla i vissa tävlingsformer med jaktvapnet. Det innebär också ökad arbetsbelastning för Polisen i en tid då de behöver lägga sina resurser på viktigare saker, som att bekämpa olagliga vapen från utlandet.

När motsvarande förslag gick ut på remiss förra året, möttes den av stor kritik precis som nu, där 134 remissvar avstyrkte det. Kritiken rör de praktiska problemen som skulle uppstå för jägare, sportskyttar och vapensamlare men också juridiska frågor. FN valde exempelvis att stryka det från sitt vapenprotokoll, då det är svårt att få till en juridiskt hållbar definition av magasin.

För att bekämpa rådande gängbrottslighet behövs kraftfulla insatser som vi moderater också lagt fram. Självklart ska vi ta vapnen ur händerna på dem men på ett verkningsfullt sätt. Därför bör jakten på laglydiga jägare och sportskyttar upphöra. Istället behöver vapenlagen anpassas till kriminell hantering av olagliga vapen.

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamot, Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.