Hoppa till huvudinnehållet

Coop-rivningen syns allt tydligare

Publicerad:
Så mycket som 58 000 kvadratmeter av produktionslokaler och kontor ska rivas på Coop Värmlands stora område på Tullholmen i Karlstad. Nu syns rivningen allt tydligare.
Så mycket som 58 000 kvadratmeter av produktionslokaler och kontor ska rivas på Coop Värmlands stora område på Tullholmen i Karlstad. Nu syns rivningen allt tydligare. Foto: Christer Wik

I månadsskiftet september–oktober inleddes rivningen av Coop Värmlands stora produktionsanläggning på Tullholmen i Karlstad.

Nu har arbetet kommit en bra bit på väg och fram träder ett vattennära område som snart ska bebyggas med bostäder.

Totalt är det hela 58 000 kvadratmeter industri- och kontorslokaler som ska jämnas med marken på det gamla Coop-området och grävmaskinerna har ätit sig en bra bit in i byggnaderna.

Här rivs den anrika Coop-anläggningen

– Det första som började rivas var lagercentralsbyggnaden och sedan har man bland annat gått vidare med bland annat delar av den stora anläggningen för livsmedelsproduktion, säger Klas Olsson, kommunikationsansvarig på Coop Värmland.

Men innan det skedde har en stor del av innehållet i byggnaderna sålts.

– Det är bolaget PS auction som har sålt alltifrån maskiner och verktyg till hela byggnader. Bland annat såldes en fryshall för att bli till en industrilokal i Degerfors och charkmaskiner till Hemgården. Vi är glada att så mycket som möjligt kan återanvändas.

Grävmaskinerna äter sig allt mer in i den stora anläggningen för livsmedelsproduktion.
Grävmaskinerna äter sig allt mer in i den stora anläggningen för livsmedelsproduktion. Foto: Christer Wik

Så här långt har rivningen på området gått enligt planen. Sammantaget planeras det för cirka 1 000 nya bostäder på Tullholmen.

– Vi har hittills rivit för de två första bostadsetapperna. Det handlar om den mark som Coop Värmland har sålt till Löfberg fastigheter och Magnolia bostad. Vi kommer sedan att riva i den takt som vi säljer mer mark. Sådana förhandlingar pågår, säger Klas Olsson.

I samband med rivningen saneras marken på Tullholmen.

– Än så länge är det mindre sanering än vi har befarat. Det har varit osäkert om behovet med tanke på att det innan livsmedelsproduktionen fanns ett sågverk på området.

Markytorna på området öppnar upp sig allt mer. I bakgrunden ses bland annat det nya 17-våningshuset på Orrholmen.
Markytorna på området öppnar upp sig allt mer. I bakgrunden ses bland annat det nya 17-våningshuset på Orrholmen. Foto: Christer Wik

Coop Värmland hoppas att en mindre del av den stora produktionsbyggnaden kan sparas som ett industriminne.

– Ja, det handlar om högdelen som kanske kan K-märkas. Samtidigt vore det passande att de nya gatorna som skapas får namn som minner om verksamheten som funnits här, exempelvis Bagarens gata.

Vid årsskiftet flyttas bageridelen med ett 20-tal anställda som bland annat tillverkar smörgåstårtor och konditorvaror till Matmejeriet.

Nästa sommar flyttar Coop Värmland och Pekås sina kontorsavdelningar till Bergvik. I Löfberg fastigheters första byggetapp ingår etableringen av en ny Coop-butik på Tullholmen-området som får en totalyta på 1 500–2 000 kvadratmeter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCoop VärmlandKlas OlssonLöfberg FastigheterMagnolia BostadMatmejerietViken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.