Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska mörkret vid teatern drivas bort

Publicerad:
Karlstads kommun ska byta ut den gamla och uttjänta belysningen vid Karlstads teater mot nya armaturer. Under 2020 sätts det dessutom upp fasadbelysning.
Karlstads kommun ska byta ut den gamla och uttjänta belysningen vid Karlstads teater mot nya armaturer. Under 2020 sätts det dessutom upp fasadbelysning. Foto: Christer Wik

I många år har det varit mörkt kring Karlstads teater beroende på gammal och dålig belysning. Men nu ska det bli ändring på det.

– Direkt efter att Wermlandsoperans fasadshow är färdigvisad ska vi sätta upp de nya armaturerna, säger David Risfalk, belysningsingenjör på Karlstads kommun.

För drygt ett år sedan var Wermlandsoperans opera- och orkesterchef Ole Wiggo Bang upprörd över de mörka ytorna vid Karlstads teater och kallade belysningen för bedrövlig i NWT.

Han skickade en hälsning till kommunen bland annat med tanke på att Wermlandsoperan de senaste åren har genomfört en mycket uppskattad fasadshow på teaterns väggar. Årets upplaga, den fjärde sedan starten, inleds för övrigt under fredagskvällen.

"Många har klagat"

Nu har kommunen lyssnat på kritiken och ska ersätta armaturerna som redan är nedplockade med med nya.

– Ja, det är många som har klagat på de gamla som var uttjänta. Direkt efter att Wermlandsoperans fasadshow är färdigvisad den 15 december ska vi sätta upp de nya armaturerna.

– Vi ville vänta ut och inte störa det arrangemanget, säger David Risfalk.

Han berättar att det vid huvudentrén kommer att placeras fyra så kallade kungslyktor, armaturer i äldre stil med en rund ljusglob i glas.

– De övriga lamporna blir ljusspottar med nedåtriktat ljus av samma sort som finns på Sandgrundsudden. Totalkostnaden för projektet ligger på runt en miljon kronor.

Får fasadbelysning

– Dessutom ska vi under nästa år sätta upp helt ny fasadbelysning på Karlstads teater som ju är en av stans vackraste byggnader. Sammantaget kommer det här att lyfta både byggnaden och området runt den, säger David Risfalk.

För närvarande arbetar man även med ny belysning i Frödingparken som just nu byggs om. Det kan eventuellt även bli fasadbelysning på den byggnad bredvid parken som var Karlstads första lasarett och som senare fungerade som brandstation.

Artikeltaggar

David RisfalkKarlstads teaterKlaraNöje/KulturNyheterOle Wiggo Bang

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.