Hoppa till huvudinnehållet

Kathrine Löfberg får Guldklubban

Publicerad:
Kathrine Löfberg har fått Guldklubban för sitt ordförandeskap. I klassen noterade bolag fick Hans Stråberg, Atlas Copco, samma utmärkelse.
Kathrine Löfberg har fått Guldklubban för sitt ordförandeskap. I klassen noterade bolag fick Hans Stråberg, Atlas Copco, samma utmärkelse. Foto: bengt sall

Löfbergs styrelseordförande Kathrine Löfberg har fått Guldklubban för sitt sätt att leda sin styrelse.

– Det känns fantastiskt! säger hon.

Utmärkelsen Guldklubban instiftades 2005 av Deloitte och Styrelseakadamien. Arbetet med nomineringar drivs i en stiftelse vars ändamål är att ”tydliggöra och öka medvetenheten om styrelseordförandens viktiga roll … genom att organisera genomförandet av utdelningen av den årliga utmärkelsen Guldklubban” och ”i övrigt lyfta fram och uppmärksamma goda exempel på hur styrelseordförandeskapet utövas i praktiken”. Utmärkelsen delas ut i samarbete med Fairford, Cederquist, Russell Reynolds Associates och SEB.

Bland de tidigare pristagarna finns många namnkunniga näringslivsprofiler.

Beskedet om Guldklubban lämnades på fredagen vid ett lunchevent på Grand Hotel i Stockholm, där de nominerade deltog. Kathrine Löfberg fick gå upp på scenen och ta emot sitt pris i klassen onoterade bolag tillsammans med Hans Stråberg, Atlas Copco, som fick priset i klassen noterade bolag.

Hur känns det?

– Det är en stor ära - det känns stort.

– Jag känner mig väldigt stolt att det har blivit uppmärksammat, och med den motiveringen - det blir man väldigt glad över.

(Se motiveringen i faktarutan)

Hur skulle du vilja beskriva ditt sätt att bedriva bedriva styrelsearbete och vad ser du som ditt uppdrag?

– Det är väldigt viktigt att man ser sig själv som en ledare av styrelsegruppen och inte som en chef. Att man leder samtalen, diskussionerna och besluten framåt är väldigt viktigt. Vi har också 50 procent externa ledamöter, och tre kvinnor och tre män, så där är det också 50/50. Sedan tror jag att det är väldigt viktigt att ordförande är en länk mellan vd och styrelse. Ett bra samarbete med vd är centralt, och det tycker jag att vi och Lars (Appelqvist) har. Det är oerhört viktigt för att driva företaget på ett positivt sätt. Sedan är det viktigt att man har engagerade styrelsemedlemmar med stark integritet som vågar säga vad de tycker - även om de tycker annorlunda än mig. Att man har mod. Att man har högt i tak och ett bra samtalsklimat. Att man pratar om rätt frågor, att man skiljer på rollerna och ansvaret mellan vd och styrelsen. Sen tror jag att det är väldigt viktigt att man ser till att styrelsen har en bra kompetens kring verksamheten, att man hela tiden ser till att de vet så mycket som möjligt om verksamheten för att kunna ta rätt beslut och kunna ge rätt input.

Vad ser du som styrelsens uppdrag?

– Att jobba med de strategiska frågorna, och att ta de viktiga strategiska besluten, sätta upp målsättningar och sen se till att man gör rätt saker som driver mot målen. Man kan också se styrelsen i vissa sammanhang som ett lite av ett bollplank för ledningen och framför allt vd. Att vara stöttande, men att man skiljer på rollerna och ansvaret är viktigt.

Vad vinner man på att ha externa ledamöter?

– Jag tror att alla företag har väldigt stor nytta av det, men jag tror att särskilt familjeföretag och ägarledda bolag har stor nytta av att få in externa ögon på verksamheten och extern kompetens. Annars är det ju nästan ingen idé att ha en styrelse, om bara ägarna sitter där. Ägarna är engagerade i frågorna, men just att få in den externa kompetensen är oerhört viktigt för att kunna driva företaget framåt framgångsrikt. Sedan gäller det ju att man är beredd att lyssna på de externa också.

Att Löfbergs är ett familjeföretag - gör det ditt uppdrag som styrelseordförande enklare eller svårare?

– Jag ser väldiga fördelar med att vara ett familjeföretag. Vi är väldigt värderingsstyrda vilket kan påverka styrelsearbetet. Vi är också väldigt uthålliga och långsiktiga och det är väldigt bra när man pratar om sådana här frågor som är av mer strategisk karaktär. Så det är nog bara en fördel, så länge man skiljer på rollerna och att vd har fullt mandat att utföra sina uppgifter

Vad är det som brukar brista när styrelsearbete inte funkar bra?

– Som i många andra fall tror jag det är kommunikation som det brister på. Det är viktigt att ha en bra kommunikation, både mellan ledamöter men också mellan styrelse och ledning. Att man har respekt för varandra är väldigt viktigt, och respekt för att man kan ha olika åsikter. Så länge man har respekt för varandra så är ju olika åsikter bara bra, det kan ge en bra dynamik och en bra diskussion. Ofta leder det fram till bra saker om man har olika ingångar, ser på saker lite olika sätt och med olika perspektiv. Men det krävs att man är beredd lyssna in andra perspektiv. Att man är olika behöver inte vara negativt så länge man har en samsyn till slut.

Artikeltaggar

Kathrine LöfbergLöfbergsNäringslivStyrelseakademien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.