Hoppa till huvudinnehållet

Nytt bussrekord – och nya planer för snabbussen

Publicerad:
Antalet passagerare som tar snabbussen i Karlstad ökar, menar Värmlandstrafik.
Antalet passagerare som tar snabbussen i Karlstad ökar, menar Värmlandstrafik. Foto: Peter Bäcker

Det finns planer på att förlänga snabbusslinjen både österut och västerut i Karlstad. Tanken är att linjen i framtiden ska gå mellan Jakobsberg och universitetet. Och fler och fler i Karlstad väljer i dag bussen.

Årtiondets gråaste november blev en rekordmånad för Karlstadsbuss. Totalt noterades 729 000 resor i stadstrafiken i Karlstad, vilket är det högsta antalet någonsin.

– En förklaring är vädret i november, vi vet sedan tidigare att det påverkar hur mycket buss folk åker, säger Mathias Lindgren, Trafikchef tätort på Region Värmland kollektivtrafik.

Rekord för Karlstadsbuss i november

Men enligt Lindgren ökar bussresandet generellt, inte bara under gråblöta höstmånader.

– Vi tror att fler väljer att ställa bilen och åka kollektivt istället. Vi ser ökningar generellt på alla linjer och över hela stan.

Snabbusslinjen, som trafikerar bland annat Haga och Rud, var kraftigt omdebatterad när den infördes, men enligt Karlstadsbuss mätningar är det på den linjen som antalet passagerare ökar mest.

– Det har ökat ganska mycket sedan 2018. Vi ser att satsningen på snabbussen var rätt väg att gå för att få fler att ställa bilen, säger Mathias Lindgren.

I samband med att snabbussen infördes minskades antalet avgångar på linje 3 som trafikerar Rud. Det här ledde till överfulla bussar på linjen, vilket NWT rapporterade om i början av året. Då diskuterade man olika lösningar, bland annat att införa fler avgångar eller att sätta in ledade bussar för att få plats med mer folk.

– Vi har lagt in lite fler avgångar på linje 3 och vi har sett att fler söker sig till Mossgatan där snabbussen går. Men det är fortfarande mycket folk på linje 3 och vi tittar fortsatt på lösningar, säger Lindgren.

En lösning tror han skulle vara att få snabbussen förlängd västerut, förbi sjukhuset och ut till gamla flygplatsen, för att avlasta linje tre västerut. En sådan förlängning, och även en förlängning österut mot universitetet, planeras i framtiden.

Snabbussarna, som är eldrivna, hade problem med snabbladdaren på Rud i början och även bussarna hade en del barnsjukdomar. Nu ska dock problemen vara lösta, säger Mathias Lindgren.

– Efter sommaren har vi bara haft ett kort avbrott. Både bussar och laddstationen fick en uppgradering under sommaren och sedan dess har det fungerat bra.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadsbussKollektivtrafikMathias LindgrenNyheterRegion Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.