Inget kaos i Finland

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Politisk turbulens är inte samma sak som samhälleligt kaos.
Foto: Mikko Stig
Socialdemokraten Antti Rinne avgår som Finlands statsminister efter att Centerpartiet, som också sitter i regeringen, har förklarat sig sakna förtroende för honom. I stort beter sig alla som vuxna trots att situationen har varit väldigt pressad.

Ingen verkar ha lagt sig som ett barn på marken och gapat att det skulle innebära kaos om en statsminister avgår. Ingen påstår att världen är nära att gå under. I Finland sker det mesta fortfarande med ett stort mått av värdighet. Det är stundtals förbryllande att åse ur ett svenskt perspektiv, men framför allt hoppingivande.

Bakgrunden till det bristande förtroendet och avgången är också spektakulär med svenska mått mätt. I botten finns konflikten vid Posti, det finska postverket. 700 paketsorterare flyttades till ett dotterbolag som har ett annat kollektivavtal vilket gav somliga lägre lön. Strejken var snart ett faktum och innan den löstes hann sympatiåtgärder utlösas som bland annat innebar att finskflaggade fartyg inte kunde lämna hamnarna och att Finnair ställde in åtskilliga avgångar.

Den politiska konflikten har handlat om vem som har känt till vad och när samt hur det har hanterats politiskt. För Rinnes del har det även funnits otydligheter kring om Posti har agerat i strid eller i enlighet med regeringens önskemål.

I mångt och mycket påminner turbulensen om den som följde på avslöjandet om säkerhetshaveriet i Transportstyrelsen i Sverige 2017. Möjligen med förbehållet att den svenska skandalen var betydligt värre.

Hade det i Sverige funnits kvar blott något av den ansvarstradition som ännu råder i Finland men som effektivt utrangerats här hade regeringen avgått i samband med hanteringen av Transportstyrelseskandalen. I Sverige har vi i stället valt en modell där det alltid är rutinernas fel. Att dåvarande inrikesminister Anders Ygeman kunde påstå att han inte informerat statsministern eftersom denne i praktiken inte gick att få tag på ledde därför inte till något efterspel för statsministern.

Framför allt handlade det dock om den ständiga oron för demokratins efterspel. Detta påstådda kaos som alltid sägs ska inträffa så fort en socialdemokrat inte få göra som den vill längre. Förhoppningsvis hade en den utdragna regeringsbildningen efter riksdagsvalet 2018 en positiv inverkan i detta avseende. 135 dagar tog det från valet tills Stefan Löfven (S) på nytt blev statsminister 22 januari. Och trots alla löften om kaos, om att Sverige inte fungerar utan en handlingskraftig regering så fortsatte allt som vanligt. Dag efter dag klev alla upp och åkte till jobbet, hundarna började inte jama och ansvarsfulla människor började inte dricka grogg till frukost.

Politisk turbulens är helt enkelt inte samma sak som samhälleligt kaos. Förhoppningsvis kan den finska värdigheten också hjälpa till att inskärpa detta faktum.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.