Hoppa till huvudinnehållet

100 år sedan ”biografpalatset” byggdes

Publicerad:
1919 byggdes det hus, som skulle inrymma Säffles nya biograf Cosmorama. I början av januari 1920 invigdes biografen. Husets vägg såg från början annorlunda ut jämfört med senare. Den släta väggen ovanpå teglet kom senare.

För 100 år sedan invigdes Cosmorama, alltså den biograf som i dag heter Saga bio. Biografhuset byggdes under 1919, men den första filmförevisningen ägde inte rum förrän 4 januari 1920. Då bjöds det på en storfilm med dåtidens mått mätt.

Intresset för den nya biografen – eller biografpalatset som en lokaltidning uttryckte det – var förstås stort. Det var fullsatt i salongen när den första visningen inleddes. Lokaltidningen Västra Värmland skrev om händelsen, visserligen bara en notis, men skribenten var imponerad av den nya biografen.

– Den är i alla avseenden förstklassig och kan med framgång upptaga tävlan med vilken storstadsbio som helst. Musiken var utmärkt och väl avpassad efter de olika momenten i det charmanta premiärprogrammet Björnstierne Björnsons ”Synnöve Solbacken”, förnämligt inspelat av våra främsta filmkonstnärer.

Huvudrollerna spelades av Karin Molander och Lars Hansson. En poäng i sammanhanget är att Lars Hansson med ett gästande teatersällskap en gång hade gjort sin skådespelardebut i ordenshuset i Säffle.

Sagas entré har skiftat utseende några gånger. Med neonljus lockade man en gång besökare till bion. Bilden togs 1963. Affischerna avslöjar att filmen som då visades var Ingmar Bergmans Tystnaden. Som matiné gick Åsa-Nisse på nya äventyr.
Sagas entré har skiftat utseende några gånger. Med neonljus lockade man en gång besökare till bion. Bilden togs 1963. Affischerna avslöjar att filmen som då visades var Ingmar Bergmans Tystnaden. Som matiné gick Åsa-Nisse på nya äventyr.

Levande soundtrack

Men nu handlade det om film – stumfilm. Ljudfilm skulle komma först några år senare. Filmen ackompanjerades av musik som framfördes av en pianist i salongen. Ibland angavs det till och med i bioannonsen vem som var pianist vid en aktuell filmvisning. I filmen fanns inlagda textrutor, som förde handlingen framåt.

Det var verkligen ingen gammal film som premiärpubliken fick se. Den hade haft premiär så sent som i oktober 1919.

En affisch fanns förstås för dåtidens storfilm Synnöve Solbakken. Man kan väl gissa att den förekom i Säffle när Cosmorama skulle invigas.
En affisch fanns förstås för dåtidens storfilm Synnöve Solbakken. Man kan väl gissa att den förekom i Säffle när Cosmorama skulle invigas.

Planerna presenterades

Planerna på ett biografbygge i Säffle hade presenterats redan våren 1919. I mars skrev Säffle-Tidningen att det fanns sådana planer och i maj fick läsarna ta del av mera utförligt beskrivna planer. Det stod klart att det skulle bli ett projekt som klart skulle överglänsa de biografer som redan tidigare hade öppnats i Säffle.

Det var fem affärsmän som gick samman och bildade Aktiebolaget Cosmorama. Det var Herman Andersson, Axel Andersson, John Alldén, Arvid Nordén och Carl Thorén.

Nordén och Alldén ägde den tomt där biografen skulle byggas.

I november inbjöds allmänheten att teckna aktier i biografbolaget. Då närmade sig projektet sin fullbordan. Snart skulle biografen kunna öppnas.

Genom åren har det varit många olika arrangemang på Saga vid sidan av film. Luciakröningar är ett exempel. Bilden är från 1958 års luciafirande på Saga.
Genom åren har det varit många olika arrangemang på Saga vid sidan av film. Luciakröningar är ett exempel. Bilden är från 1958 års luciafirande på Saga.

Första filmvisningarna

Det fanns som sagt en biografhistoria redan före Cosmorama. Den allra första filmförevisningen ägde rum på Hotell Royal våren 1899.

– Kinematografen framställer lefvande fotografier i fullkomligt naturliga rörelser, alldeles som i verkliga lifvet; otroligt men dock sant, skrev Säffle-Tidningen.

Två föreställningar gavs. Frågan är om de blev helt lyckade.

– De förevisade bilderna framträdde visserligen emellanåt något oklart, men voro i allmänhet lyckade, skrev tidningens förste filmrecensent.

 Hösten 1957 lockade Saga med filmen Sången om den eldröda blomman. Samtidigt var det annat som också lockade. Fotboll mellan Sifhälla och Hammarby. Den matchen slutade förresten 0-0.
Hösten 1957 lockade Saga med filmen Sången om den eldröda blomman. Samtidigt var det annat som också lockade. Fotboll mellan Sifhälla och Hammarby. Den matchen slutade förresten 0-0.

Det skulle dröja till 1907 innan det stod klart att AB Svenska Biografteatern i Kristianstad skulle öppna en fast biograf i Säffle.

Allt skulle bli förstklassigt lovade Säffle-Tidningen och det skulle bli nytt program varje vecka. Bion skulle vara öppen lördagar och söndagar.

Garanterade publiksuccéer blev det förstås när Svenska Biografteaterns filmfotograf hade varit på besök i Säffle och filmat. Det hände både 1908 och 1910. Då fick publiken se ”vackra och vällyckade fotografier, där hvarje Sefflebo igenkänner vänner och bekanta, som Säffle-Tidningen uttryckte det.

Cosmorama blev Saga

Den första biografen låg vid Bryggerigatan där man i dag har ICA Näras parkering. Det blev bilverkstad i lokalerna när biografepoken var över. Äldre Säfflebor minns säkert Fransson & Lindströms bilverkstad.

En konkurrent dök upp 1915. Det var Strömbio som öppnade i en fastighet som låg vid östra älvstranden strax norr om Strömbron. Strömbio blev dock inte långlivad.

Det blev inte heller Säffle Biografteater. Detta trots att man moderniserade och fräschade upp biografen för att möta konkurrensen från den nya biografen. Det hjälpte inte.

Att Ulla Jacobssons nakna bröst visades på vita duken gjorde Hon dansade en sommar till en kioskvältare.
Att Ulla Jacobssons nakna bröst visades på vita duken gjorde Hon dansade en sommar till en kioskvältare.

Cosmorama och senare Saga skulle inte slippa konkurrens för det. Vid Bergsgatan öppnades såväl Röda Kvarn som Viktoria, men de kunde aldrig riktigt konkurrera på allvar. Och konkurrens i egentlig mening var det väl aldrig heller. Med tiden ägdes nämligen alla tre biograferna av Östen Malmberg, biografkung från Norrköping.

Det var med Östen Malmberg som ägare som Cosmorama blev Saga. Den 5 februari 1948 skedde namnbytet och då återinvigdes biografen som samtidigt hade fått en ombyggd och modernare entré.

Det var en speciell tillställning även av ett annat skäl. Filmen som visades var Mästerdetektiven Blomkvist och i en av rollerna sågs Säffleflickan Ann-Marie Skoglundh, dotter till polisen och kommunalmannen Per Axel Skoglundh. Hon var också närvarande och fick på scenen blommor av Östen Malmberg.

Ett oslagbart rekord

Det var inte bara film som visades på Saga. Vintertid saknades ju teaterscen i Säffle och då fick biografen fungera även som sådan. Modevisningar, husmorsfilmer, politiska möten, luciaprogram, konserter, boxningsgalor och mycket annat förekom.

Filmerna lockade publik. Det var inte ovanligt att populära filmer visades upp till tio gånger och ibland hann man med två föreställningar samma kväll.

Programmet till biografens premiärvisning.
Programmet till biografens premiärvisning.

Naket lockade

1952 sattes ett rekord som aldrig kommer att överträffas. I mars det året visades Hon dansade en sommar. På Saga visades den 18 gånger. Mellan 6 000 och 7 000 personer löste entré. En anledning till uppståndelsen var förstås att man i en scen fick se Ulla Jacobssons nakna bröst. Sådant var sensation på den tiden.

TV:n konkurrerade

Storhetstiden för Saga var 1950-talet precis som det var för Folkets Park. Sedan kom televisionen. Den konkurrensen blev svår. Våren 1959 ägde sista filmvisningen rum i Viktoriabiografen, som togs över av Frälsningsarmén.

Röda Kvarn levde längre och när den epoken var slut kom det till och med en efterföljare. 1979 öppnades Aveny i Röda Kvarns tidigare biolokal. Aveny överlevde dock bara ett par år. Biografen byggdes om till bostäder. De senaste 38 åren har Saga varit Säffles enda biograf.

När Medborgarhuset byggdes förbereddes det för filmvisning i teatersalongen, men någon bioverksamhet blev det aldrig där.

Tresiffrigt i januari

Efter Östen Malmbergs tid som biografägare i Säffle har andra drivit biografen samtidigt som Säffle kommun har varit fastighetsägare. Kalle Bäckström är en av arrendatorerna. Ulrika Skålén är en annan.

Sagas existens har några gånger varit ifrågasatt och nedläggning har diskuterats. Hittills har det emellertid funnits en politisk vilja att se till att Säffle får behålla sin biograf. Tack vare det kan Saga nu 100-årsjubilera.

Artikeltaggar

BiolokalhistoriaNyheterSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.