Bakom polishuset på Våxnäs har SOS Alarm sitt Värmlandssäte. Här sitter personal dygnet runt för att ta emot nödlarm från hela Sverige. NWT fick möjlighet att följa med Malin Stolt, som jobbat här i snart sex år, under ett av hennes kvällspass.
– När jag kommer hit har jag en avstämning med vår teamledare som berättar om eventuella större händelser. Vad jag gör efteråt beror på vilken uppgift jag har för dagen, berättar hon.
Hon och hennes kollegor roterar nämligen på tre olika roller. En av dessa är 112-mottagare. I den rollen har man i huvuduppgift att ta emot samtal inkommande till 112 över hela Sverige, vilket Malin Stolt ska göra i dag. Man kan även agera räddningsåtgörare eller ambulansdirigent och då larma räddningstjänst och dirigera ambulansresurser, samt liggande sjuktransporter, i Värmland och Åmål.
– Under tiden 112-mottagaren pratar med personen som ringt skriver den in alla uppgifter och tar in en räddningsåtgörare eller ambulansdirigent, från rätt region, som medlyssnare i samtalet.
Så fort operatören säkerställt området hjälpen behövs i kan den som är medlyssnare snabbt skicka ut antingen räddningstjänst eller ambulans till platsen, samtidigt som operatören kan vara ett fortsatt stöd till inringaren i telefonen.
"Inte jätteakut, men akut"
Strax efter klockan 15 går Malin Stolt in i det så kallade Trafikrummet för att byta av sin kollega. I rummet befinner sig, utöver tidigare nämnda roller, också en ambulanssjuksköterska som finns på plats under dagtid.
Malin Stolt sätter på sig sitt headset och klickar igång programmen på datorn. Ganska snabbt inkommer det första samtalet, som är helt tyst.
– SOS 112, vad har inträffat? upprepar Malin Stolt ett flertal gånger innan hon lägger på.
Hon förklarar att de får mängder av tysta samtal, både på grund av busringningar och omedvetna fickringningar.
Nästa samtal blir ett "riktigt" sådant. En man på ett boende har fått en snabbt stigande feber och personalen beskriver läget som "inte jätteakut, men akut".
Samtidigt som Malin Stolt för en lugn och saklig konversation tar hon in ambulansdirigenten i samtalet och skriver snabbt i all information som kan behövas.
– Jag skriver ned vad situationen handlar om, frågar om personens bakgrund, alltså tidigare sjukdomar och så, och sedan vad som är aktuellt nu.
Nästa samtal kommer från en förskolelärare som berättar att ett barn har fastnat med fingret i en dörr.
– Vi vågar inte göra något för att det kan förvärra allt, säger hon och fortsätter sedan snabbt:
– Nu kommer en pappa med en såg här!
Många felringningar
Som SOS-operatör får man ta emot mycket tunga samtal, men bland dem finns en hel del busringningar och även komiska inslag.
– En gång fick jag ett samtal från någon vars kylskåp var trasigt, berättar Malin Stolt.
En av anledningarna till att så många hamnar hos SOS Alarm av fel anledning kan vara att även numret 90 000 leder till dem.
– Många knappar in fel när de ska till Telia som har nästan samma siffror.
En annan anledning kan vara att 112 är lättillgängligt.
– Folk vet inte alltid vart de ska vända sig och då är det så lätt att slå 112. SOS Alarm får runt tre miljoner samtal varje år i Sverige, men en tredjedel av dem är felringningar.
Bara under första timmen har Malin Stolt fått ta emot ett flertal samtal som definitivt inte hör hemma hos 112.
En kvinna ringde in för att berätta att hennes stulna bil hittats, en annan hade kört på en hare "som hoppat iväg sen" och en tredje hade sett en skåpbil utan lampor.
– De här samtalen tar onödig tid och man hade önskat att det gick att sålla bort dem på något sätt.
Om ett telefonnummer har gjort upprepade busringningar poppar det upp som "okynnesringning" i SOS-operatörens skärm.
– Men även om vi ser det måste vi såklart svara. Någon gång kanske det är på riktigt.
Många mår psykiskt dåligt
Malin Stolt är i grund och botten undersköterska, men det är inget krav om man vill bli SOS-operatör. Störst vikt läggs vid personlig lämplighet.
– Man får oavsett bakgrund gå en internutbildning och sedan handledas som elev innan man börjar arbeta självständigt.
De här tunga samtalen – hur hanterar man dem?
– De flesta släpper man direkt, man måste det. Men vissa är speciella. Då är det allra bästa med jobbet kollegorna. Vi är bra på att uppmärksamma om någon har fått ta ett tufft samtal. Då kan den personen få tas ur drift en stund.
När får ni in mest samtal?
– Det brukar toppa under morgnar, luncher och när folk ska hem. Det är då trafikolyckorna sker. Annars är det allra mest på helger, speciellt när det är lön.
Vilken är den vanligaste anledningen till att folk ringer?
– Det är mycket trafikolyckor och många mår psykiskt dåligt. Det har hänt att någon står på en bro och ska hoppa, eller på rälsen.
Hur agerar man då?
– Då får man uppehålla personen tills hjälp är framme. Det kan vara tufft, men jag vill tro att man ringer till oss av en anledning. Jag vill tro att man vill ha hjälp.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att man får göra någon skillnad, och att man inte vet från timme till timme vad som ska hända. Det är både en utmaning och tjusning!
Vad skulle du säga är det sämsta?
– Känslan av att inte räcka till.
"Ambulansen är redan på väg"
Under hela tiden Malin Stolt är inloggad ser hon hur många inkommande samtal som väntar. Hittills har ingen fått vänta i mer än 40 sekunder innan någon av Sveriges alla operatörer svarar.
– Kön brukar aldrig hinna bli speciellt lång, om det inte är något riktigt stort som har hänt.
Hon tar emot ett nytt samtal.
– SOS 112, vad har inträffat?
En man hälsar tillbaka och berättar om oron för sin bebis som har fått en snabbt stigande feber. Hon ställer några frågor och kopplar in en sjuksköterska i samtalet som kommer med råd.
– Ambulansen är redan på väg, så det dröjer inte längre bara för att vi fortsätter prata här. Andas han ordentligt? säger Malin Stolt.
Hon följer ambulansen på en karta på skärmen och informerar regelbundet om att den snart är framme. När ambulanspersonalen kommit fram lägger hon på.
Innan det är dags för paus hinner hon ta emot samtal om röklukt från en orolig granne, oro över våldsam närstående med suicidtankar, en utslagen diabetiker med kräksjuka och en äldre kvinna med ett snabbt stigande blodtryck. Under de senaste två timmarna har hon också betat av 19 tysta samtal och 3 busringningar.