Hoppa till huvudinnehållet

Framgång för Me Covers gynkjol

Publicerad:
Nu lyfter försäljningen för den värmländska produkten, gynkjolen, sa Giselle Essé Hyvönen och Karin Vangstad, två av tre grundare av företaget Me Covers, vid Handelskammarens frukostmöte i Karlstad
Nu lyfter försäljningen för den värmländska produkten, gynkjolen, sa Giselle Essé Hyvönen och Karin Vangstad, två av tre grundare av företaget Me Covers, vid Handelskammarens frukostmöte i Karlstad Foto: Jonny Ohlsson

Nu lyfter försäljningen för det värmländska företaget Me Covers som tagit fram produkten gynkjolen, som skall bevara kvinnornas integritet vid blottande gynundersökningar och andra medicinska undersökningar.

– Våra tester vid sjukhusen har utfallit till belåtenhet. Vi har nu avtal med en rad återförsäljare och flera är på gång. Vi ser nu hur intresset ökar i Sverige, i Norden och även internationellt, sa Karin Vangstad, en av tio delägare i företaget, vid Handelskammarens frukostmöte i Karlstad.

I dag tillverkas gynkjolen i ett polskt företag, men Me Covers har god kontakt med det värmländska företaget Cellcomb, Säffle, som också arbetar intensivt med engångsprodukter inom bland annat sjukvården.

– Vi får se vad som händer. Fortsätter framgångarna, vilket vi tror, kanske vi också måste ha tillverkning i Sverige och då är väl Cellcomb ett av alternativen, säger Karin Vangstad.

Stor uppmärksamhet

Gynkjolen har alltså fått stor uppmärksamhet internationellt. En rad kändisar har gått in som delägare i bolaget, bland annat systrarna Katherine och Therese Löfberg, Patrik Hjelte, Sanna Lundell, Ann Söderlund och Kristina Westerberg.

– Det är härligt att vi fått ett så bra mottagande, men så är också vår produkt viktig för kvinnorna, som i alldeles för många år fått kämpa med sin integritet vid gynundersökningar och andra medicinska undersökningar, säger Giselle Essé Hyvönen, som tillsammans med Karin Vangstad och Helena Levin har tagit fram den nya produkten.

Arbetet med utvecklingen av den nya produkten har pågått i flera år.

– Vi var ordentligt oroade att någon skulle stjäla vår idé, men det har tydligen gått vägen.

Kan bli stort

Hur stort kan det här bli?

– Det kan bli hur stort som helst. Alltfler sjukhus och kliniker ställer sig nu i kö för att kunna erbjuda kvinnorna att använda gynkjolen vid undersökningarna.

Bara i Sverige finns det fem miljoner kvinnor, som alla kan räknas in som potentiella kunder.

För bara några veckor sedan var en delegation från Brasilien på besök hos Sting Bioeconomy, Karlstad. Ett av världens största skogsindustrier blev mycket intresserade av att kunna lansera gynkjolen även i Sydamerika.

Det var flera andra företag som presenterades vid årets sista frukostmöte i Handelskammarens regi. Bland annat den framgångsrika IT-koncernen Combined Excellence, som äger en lång rad värmländska IT-företag. Niklas Hellberg är delägare och marknadschef i koncernen.

– I dag har vi 300 anställda, varav 160 i Karlstad. Omsättningen i år uppgår till cirka 440 miljoner kronor.

Koncernen har i dagsläget 1 000 kunder och där återfinns bland annat flera stora svenska företag samt flera Regioner, bland annat Region Skåne.

Många delägare

Handelskammarens frukostmöten har blivit ett bra skyltfönster för värmländskt näringsliv, sa Frida Johansson, vd i Handelskammaren Värmland.
Handelskammarens frukostmöten har blivit ett bra skyltfönster för värmländskt näringsliv, sa Frida Johansson, vd i Handelskammaren Värmland. Foto: Jonny Ohlsson

Koncernen har 100 delägare, en tredjedel av dessa är anställda i koncernens bolag.

Blir det börsnotering på någon av de kända börslistorna?

– Vi måste nog arbeta oss fram till en omsättning på runt en miljard kronor innan vi tar det steget, sa Niklas Hellberg.

Handelskammarens frukostmöten har blivit en enorm succé. Under åren presenteras med jämna mellanrum värmländska företag och deras arbete.

– Mötena har blivit ett viktigt skyltfönster för det värmländska näringslivet. Det finns de som kallar frukostmötena för värmländsk supermingel. Något som jag kan skriva under på, säger Frida Johansson, vd i Handelskammaren Värmland.

Fortsatta aktiviteter

I dag är 1 150 värmländska företag medlemmar i Handelskammaren. Under året har det tillkommit 100 företag.

– Nästa år fortsätter vi med våra aktiviteter att få fler värmlänningar i förskingringen och andra att flytta till länet. Vi skall också fortsätta med vår framgångsrika satsning på arbetsmarknadskunskap i skolorna. I år har 10 000 skolungdomar fått del av den aktiviteten .

Vilken är den mest prioriterade frågan under 2020?

– Det är möjligheterna att få till stånd snabbare järnvägsförbindelser mellan Stockholm-Oslo. Vi hoppas på nya viktiga beslut på den norska sidan, säger Frida Johansson.

Vad tror du händer med flyget till och från Karlstad?

– Svårt att säga, men det är många krafter som jobbar för att få till stånd en förbättring, men det är tufft.

Bättre än väntat

I en undersökning vid frukostmötet ansåg 75 procent av de deltagande företagen att 2019 blev ett bättre år än vad de hade förväntat sig.

Artikeltaggar

EkonomiFrida JohanssonHandelskammaren VärmlandKarlstadMe CoversSäffleSting Bioeconomy

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.