Aktivare opposition sökes

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ska M och KD öka så mycket som behövs för ett maktskifte måste man föra en mer aktiv och substantiell opposition.
Foto: Marko Säävälä/TT
Socialdemokraterna fortsätter att minska även i Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning, PSU. Det enda av januaripartierna som inte backar jämfört med mätningen för sex månader sedan är Centerpartiet som har gått upp med 0,4 procentenheter.

S fortsätter att uppvisa en enastående brist på sjukdomsinsikt. Detta trots att partiets 26,3 procent är den sämsta noteringen i PSU någonsin. Partisekreterare Lena Rådström Baastad säger till SCB att januariöverenskommelsen är bra för landet som helhet men att man har tvingats fatta en del impopulära beslut. Ett annat sätt att se på saken är att S saknar egen politik och har ingått en politisk överenskommelse för att behålla makten. Det verkar inte ha slagit partiledningen att väljarna inte ser det som ett självändamål när den förda politiken inte blir vad de röstat för.

Att S frivilligt skulle släppa makten är otänkbart. Då är ytterligare bondeoffer till mittenpartierna att föredra. Tillsammans med partiets oförmåga och ointresse av att göra någonting åt det grova våldet samt genomförandet av kraftigt kritiserade och illa omtyckta reformer som förändringen av Arbetsförmedlingen kan S se fram emot fortsatt sjunkande opinionssiffror.

De stora vinnarna i PSU är Sverigedemokraterna och Moderaterna. SD ökar 5,5 procentenheter sedan majmätningen och landar på 22,6. M går upp 2,3 och landar på 18,3 procentenheter. PSU, som är Sveriges mest omfattande och högst respekterade opinionsundersökning, visar fortfarande på ett glapp mellan S och SD, men det senare har tveklöst etablerat sig som landets näst största parti.

Detta kan medföra betydande svårigheter för Moderaterna. Partiet har länge samlat borgerliga väljare som vill se en så stark statsministerkandidat som möjligt i tävlingen med S. Nu utmanas Ulf Kristersson (M) på allvar i rollen som oppositionsledare av Jimmie Åkesson (SD). M har en både bredare och djupare politik vilket talar till partiets fördel, men SD har aldrig behövt ta ansvar och väljarna litar ännu på att partiet står för sin politik. För de väljare som ser SD som ett borgerligt parti blir det alltmer lockande att rösta på Åkesson som statsministerkandidat.

Moderaterna måste nu lyckas spela ned SD:s möjligheter att leda oppositionen utan att stöta sig för mycket med partiet eller väljarna. Samtidigt har M inte självt råd att göra några större fel. Ebba Busch Thor (KD) inte har lyckats behålla det kraftiga momentum hon jobbade upp efter riksdagsvalet. KD har tappat rejält sedan partiet noterade 13 procentenheter i förra PSU och landar nu på 6,4 procent vilket fortfarande är bättre än valresultatet.

Ska M och KD öka så mycket som behövs för ett maktskifte måste man föra en mer aktiv och substantiell opposition. S kris kommer att fortsätta, är det bara SD som ska kapitalisera på det?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.