• idag
  15 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Låt Kinship Center leva vidare!

Insändare
PUBLICERAD:
En bild från Kinship Center, vars framtid skribenten nu oroar sig för. Arkivbild.
Foto: Olov Öström

Det engelska ordet Kinship låter främmande och är det ju också, men i det här fallet har det sin grund i en genuin värmländsk företeelse. Centret startade i Värmland 1960 och har funnits här sedan dess. Det kallades tidigare Emigrantregistret och har sedan utvecklat sin verksamhet. Det är en guldgruva, för den som är fascinerad av den stora utvandringen från Värmland för 100–150 år sedan.

Verksamheten vid centret är så bred och viktig, att den är en nationell angelägenhet och inte en värmländsk! Så resonerar man tydligen inom Karlstads kommun och Region Värmland, trots att man är väl medveten om att det krävs lokal eller regional offentlig förankring och medfinansiering för att föreningen skall kunna få ekonomiskt stöd till olika projekt från annat håll.

Inom centret finns gedigna kunskaper om utvandringen och även om släktforskning i USA och Canada. Det ger många värmlänningar och andra besökande ökade kunskaper och pusselbitar inom emigration och historia. Dessutom kan många handikappade människor erbjudas meningsfulla och värdefulla registreringsarbeten på heltid eller deltid.

Visst kan man hämta många personuppgifter om utvandrare genom att söka dem i kommersiella databaser, men centret har även handlingar, som är unika och aldrig kommer att skannas och digitaliseras. Ett exempel är de personakter som finns bevarade under de 59 år som verksamheten har varit igång. De innehåller förfrågningar från utvandrares ättlingar med kontaktuppgifter och ibland fotografier och brevkopior.

Sedan några år tillbaka ingår jag i en studiegrupp som samlar in uppgifter om de cirka 1 100 personer, som under en 60-årig period lämnade Ölme församling för att söka sig en bättre framtid utomlands. Vi håller på att skriva en bok i ämnet med bland annat 45 berättelser om enskilda levnadsöden. För oss har Kinship Center i Karlstad, beläget inom rimligt reseavstånd, varit en stor tillgång i arbetet.

Låt Kinship Center leva vidare!

Kjell Toreld

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.