Grundels satsar stort på export

Publicerad:
Vi gör en jättesatsning som kan leda fram till kraftig tillväxt för Grundels Fönstersystem, säger Conny Grundel, grundare av företaget, Daniel Bengtsson, försäljnings- och marknadschef samt Lars Atterfors, arbetande styrelseordförande i företaget. Foto: Jonny Ohlsson

Grundels Fönstersystem, Karlstad, experter på isolerglas, förbereder en stor exportsatsning till flera länder i Asien, bland annat till Indonesien. I Sverige vill vi försöka stänga ute kylan och minska energikostnaderna. I länder med stora värmetoppar vill fastighetsägarna stänga ute den värsta värmen och minska på kostnaderna för air condition.

– Det är här vi kommer in. Vi kan på plats göra om fönsterinstallationen till två- eller treglas fönster. I ett land som Indonesien kan man med vår metod spara upp till 60 procent av energikostnaden. En klok investering., säger Conny Grundel, en av huvudägarna och grundare av företaget.

Grundels Fönstersystem har lagt ned ett stort arbete på exportsatsningen. Business Sweden, Energimyndigheten, Almi Värmland och många fler är inkopplade. Lars Atterfors är arbetande styrelseordförande i Grundels Fönstersystem.

– Vi har nu skrivit en avsiktsförklaring med fyra asiatiska företag som skall representera oss på de sydostasiatiska marknaderna. Intresset är mycket stort och inom några månader hoppas vi få till stånd den första affärsuppgörelsen.

Jättemarknad

Det är en jättemarknad som nu öppnas upp för Karlstads-företaget.

– Bara i Jakarta-regionen bor det 35 miljoner människor, de flesta i stora fastighetsbestånd där det satsas stort på air condition. I Sverige kan man med vår metod minska energiåtgången i det befintliga fastighetsbeståndet med 30 procent. I Indonesien talar vi om minst 60 procents spareffekt.

Detta, tillsammans med klimatmål, hållbarhet och minskning av allt det fossila. har gjort att asiaterna ser isolerglas som en vettig satsning.

Andra länder som kan bli aktuella för Grundels-metoden är Taiwan, Thailand, Indien och Kina, för att nu nämna några exempel.

– Länge fram kommer vi också att bearbeta Nordamerika, både USA och Kanada. Vi kommer inte att ge oss in i nybyggnationen. Vi är helt inriktade på att jobba med de befintliga fastighetsbestånden, säger Lars Atterfors.

Grundelsmetoden innebär att man på plats utför arbetet med tvåglas- eller treglasfönster.
Grundelsmetoden innebär att man på plats utför arbetet med tvåglas- eller treglasfönster.

God framförhållning

I Sverige handlar det om stora rotjobb i fastigheter som ingår i miljonprogrammet.

– Det finns hur mycket jobb som helst, menar Atterfors, som också är delägare i Grundels Fönstersystem.

I Sverige redovisar Grundels i år en ökning med 37 procent jämfört med utvecklingen 2018.

Det var i början på 1990-talet som Conny Grunden startade företaget.

– Då hade vi inte en tanke på att längre fram i tiden satsa på export till asiatiska länder. Jag är förhoppningsfull, men samtidigt ödmjuk. Det är en jättemarknad vi håller på att bearbeta och det är mycket som måste klaffa.

Grundels-metoden innebär att man på plats utför arbetet med tvåglas- eller treglasfönster.
Grundels-metoden innebär att man på plats utför arbetet med tvåglas- eller treglasfönster.

Fler jobb

Grundels Fönstersystem har sitt huvudkontor i Karlstad, men fabriken som producerar detaljerna finns i Oxelösund. Totalt har företaget 35 anställda.

– Går exportsatsningen som vi hoppas på kommer det bli fler jobb både i Karlstad och Oxelösund, säger Lars Atterfors.

Artikeltaggar

AlmiEkonomiEnergimyndighetenKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare