• idag
  6 juli
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bidra till en mer rättvis värld

Debatt
PUBLICERAD:
Vad du än bestämmer dig för att bidra med, så är vi övertygade om att dina goda handlingar medverkar till en positiv samhällsutveckling, skriver Malin Ekelund och Charlotte Rydh.
Visionen för Giving Tuesday är att vi alla genom vårt gemensamma engagemang bidrar till en mer rättvis och generös värld. Det handlar inte om vad jag kan få, utan vad jag kan ge, skriver Malin Ekelund och Charlotte Rydh.

Den 3 december är det Giving Tuesday. Över hela världen samlas människor för att bidra till en generösare och mer rättvis värld. Visste du om det? Eller har du kanske missat det i flödet av annonser för Black Friday och julhandeln?

Oavsett så har du chansen att nu göra något alldeles extra för någon annan. Det behöver inte var något stort, dyrt eller avancerat. Kanske ger du en gåva, återvinner prylar, donerar blod, eller gör en volontärinsats. Vad du än bestämmer dig för att bidra med, så är vi övertygade om att dina goda handlingar medverkar till en positiv samhällsutveckling.

I en nyligen genomförd Novusundersökning på uppdrag av Giva Sverige tillfrågades allmänheten om de tror att en person kan vara med och bidra till att lösa gemensamma samhällsutmaningar? Knappt 6 av 10 trodde att de egna handlingarna gjorde någon skillnad, 12 procent trodde inte att det egna engagemanget spelade någon roll alls och hela 22 procent visste vare sig ut eller in.

Dessa siffror kan vi ju tolka precis hur som helst. Vara glada över att betydligt mer än hälften tror att det är viktigt att bry sig. Men att var femte svensk inte har en aning om ifall det är viktigt att engagera sig och mer än var tionde helt tar avstånd från att det egna engagemanget spelar roll, ja, då är det lätt att bli oroad.

I Sverige tar vi kanske yttrandefrihet, demokrati och social välfärd lite väl för givet. Som om det vore ett fundament som aldrig försvinner. Vi blir bekväma i vår vardag där vi utan problem kan ta våra mänskliga rättigheter i anspråk och även vara trygga med att landets styrande tillvaratar våra intressen som samhällsmedborgare. Men demokrati, jämställdhet, yttrandefrihet och social välfärd måste värnas och vårdas. Det är inget att ta för givet.

Det är allas ansvar att medverka till en positiv samhällsutveckling. Det är ett personligt mandat som vi inte kan överlåta till politiker, FN eller Världsbanken.

Visionen för Giving Tuesday är att vi alla genom vårt gemensamma engagemang bidrar till en mer rättvis och generös värld. Det handlar inte om vad jag kan få, utan vad jag kan ge. Hur alla kan bidra till en bättre värld och där inga initiativ är för små eller för stora.

Vi tror att det är människor, som du och jag, som förändrar världen. Steg för steg och i de små sammanhangen. Men det är viktigt att kämpa både för sina rättigheter och för sina skyldigheter. Att värna dem och värdesätta dem.

Att delta i Giving Tuesday kan vara ett sätt att visa hur man vill att ett samhälle ska fungera. Att man tror på ett samhälle där alla spelar roll och där det är generositet och jämlikhet som är de grundläggande värderingarna. Det viktiga är att vi tillsammans visar att i en tid då omvärldsrapporteringen mest handlar om krig och skövling, så är kraften i medmänsklighet och generositet större.

Det är att ta ansvar för samhällets utveckling. Det är att bry sig, att värna sina rättigheter och skyldigheter. Det är att bidra till en värld som blir rättvisare och mer generös.

Malin Ekelund

Projektledare #GivingTuesdaySweden

Charlotte Rydh

Generalsekreterare Giva Sverige – branschorganisationen för tryggt givande

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.