Nummer helt utan ordning

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jobb med samordningsnummer.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vad är det värt att få bli en del av Sverige? Det beror förstås på var man befinner sig men för 1 500 kronor kan man köpa sig ett svenskt samordningsnummer på ryska hemsidor. Sedan öppnas portarna till Sverige.

Samordningsnummer är ett alternativ till personnummerför den som inte är eller har varit folkbokförd i landet efter begäran från vissa myndigheter. Syftet är att numren skall ge svenska myndigheter möjlighet att undvika personförväxling i hanteringen av personer utan personnummer. Problemet är att de i praktiken har visat sig ge mycket mer än så.

Dagens Nyheters omfattande granskning av missbruket av samordningsnummer visar bland mycket annat att den som har ett inte behöver tillstånd för vare sig uppehälle eller arbete. Tre personer som alla saknade uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige lyckades till och med få jobb som städare hos Polisen på Arlanda – efter genomgången säkerhetskontroll.

Det är lätt att skaffa sig ett sådant eftertraktat dokument. Den händige kan göra det själv. Ett sätt är att köpa en bil på Blocket. Man behöver förstås inte faktiskt köpa en riktig bil, egentligen köper man ett registreringsnummer. Sedan anmäler man ägarbytet till Transportstyrelsen som för att kunna registrera det måste ha ett samordningsnummer för den nye ägaren. Allt som krävs av den lyckliga bilköparen är att man mejlar in kopior på sina id-handlingar. I praktiken kan de förstås tillhöra vem som helst, det går inte att avgöra.

Den som köper sig ett samordningsnummer köper sig i praktiken en arbetsgivare som meddelar Skatteverket att den skall betala ut lön till personen i fråga och därför behöver ett samordningsnummer för densamme. Annars går det inte att betala in skatten. Statens rätt till skatt går före allt annat och inga vidare kontroller av exempelvis arbetstillstånd görs. Sedan behöver företaget inte faktiskt betala någon lön till personen i fråga.

Sedan numren infördes 1 januari 2000 har 873 000 samordningsnummer ställts ut. Samma år utfärdades 30 000 nummer. Sedan dess har det ökat och hittills i år har 60 000 samordningsnummer registrerats. 2017 granskade Skatteverket 4 000 nummer och fann att identiteten inte kunde bedömas vara styrkt i 45 procent av fallen. Regeringen skriver själv i kommittédirektiven till en aktuell utredning att det för en majoritet av de tilldelade samordningsnumren råder osäkerhet om den enskildes identitet.

Trots att åtskilliga myndigheter larmat om detta har regeringen dragit fötterna efter sig och vägrat att agera. Till slut tillsattes i september tidigare nämnda utredning. Den skall dock föreslå åtgärder som ökar numrens användbarhet i samhället. Detta trots att samordningsnumren redan är alldeles för lätta att få och öppnar dörrar till nästan hela det svenska samhället, inklusive sjukvården.

Samverkan mellan myndigheter och kraven som ställs måste öka. Ska lön betalas ut till någon så kontrollera då först om vederbörande har arbetstillstånd. Sätt dit företagen som ägnar sig åt detta. Kräv att den tredjelandsmedborgare som köper en bil här inställer sig i landet.

Sluta blunda och ta frågan på allvar för en gångs skull.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.