Hoppa till huvudinnehållet

Mariebergsskogens vd om julmarknaden: "En stor kontrast till det digitala livet"

Publicerad:
Mariebergsskogens vd Anna Lööf Falkman förbereder inför vintersäsongen där bland annat helgens julmarknad står i fokus. Foto: Joachim Lagercrantz

Till helgen är det dags igen. Julstämningen ska ännu en gång sprida sig över Mariebergsskogen när besökarna välkomnas till årets julmarknad. Just nu håller Tomten på att piffa till sig, utställarna packar i ordning och mitt i förberedelserna står Anna Lööf Falkman, vd för Mariebergsskogen.

– Julmarknaden är en jättelång tradition här som säkert går tillbaka till åtminstone 50-talet. Den har gjorts i olika regi, men den har alltid varit en del av Mariebergsskogens årliga program, säger hon.

I år förväntas drygt 70 utställare befinna sig på plats, vilket är något fler än tidigare. I övrigt kommer större delen av programmet att kännas igen av rutinerade besökare, bortsett från några mindre nyheter.

– Tomten har tidigare hållit till i jakt- och fiskestugan men nu kommer han i stället att finnas på Sätervallen där man kan få se på när han jobbar.

Anledningen till att han har flyttat på sig var att så många ville hälsa på honom att jakt- och fiskestugan fylldes upp väldigt snabbt.

– Så nu har vi lyssnat på våra besökare som tyckte att det blev lite trångt, och kallt att stå ute och köa. Nu finns han dessutom på ett behagligt avstånd för de som tycker att det är lite läskigt att komma nära.

Populär tradition

Anna Lööf Falkman beskriver arbetet med marknaden som kreativt och roligt. Tillsammans med kollegorna vill hon varje år komma på lösningar och andra saker som bidrar till att besökarna trivs.

Anna Lööf Falkman tycker att arbetet med julmarknaden är kreativt och spännande.
Anna Lööf Falkman tycker att arbetet med julmarknaden är kreativt och spännande. Foto: Joachim Lagercrantz

– Vårt mål är att kunna göra marknaden lite bättre än året innan och det finns alltid detaljer att utveckla.

Har du några exempel?

– Vi har ett fantastiskt vackert kapell att tillgå och vi har funderat mycket på vad som skulle kunna vara det perfekta inslaget för att blanda in det i marknaden och nu tror vi att vi äntligen har hittat rätt.

I stället för att bjuda in till konsert eller annan krävande aktivitet har kapellet blivit en plats för stillsamhet.

– Nu kan man gå in, tända ljus och sitta för att ta det lugnt en stund. Förra året var den en strid ström dit och hela lokalen var full av ljus. Det kommer vi fortsätta köra med eftersom det var så populärt.

I kapellet kan man, under marknaden, gå in och tända ljus och andas en stund.
I kapellet kan man, under marknaden, gå in och tända ljus och andas en stund. Foto: Joachim Lagercrantz

Finns det någon liknande ni tänkt på till helgen?

– Vi har samlat mataktörer på kapellgräsmattan och satt ut lite bord och bänkar som man kan sitta och äta vid. Det är alltså inte lika utspritt som tidigare så oavsett om man vill ha snurrpotatis eller hamburgare kan man sitta ned på samma ställe.

– Nu kommer man också att kunna åka rundturståget till Naturum, som också är en del av marknaden, om man tycker att det är lite för långt att transportera sig till fots.

Hur många brukar komma till Mariebergsskogens julmarknad?

– Som mest har det varit 23 000 besökare under två dagar. Så man kan säga att vi ligger på någonstans mellan 16 000 och 23 000. Det är otroligt väderberoende, det där. Är det snö och krispigt kommer betydligt fler än om det är blåsigt och lerigt.

Vad brukar vara populärast bland besökarna?

– Det beror nog helt på vem du frågar. Snurrpotatisen är väldigt populär, och vissa utställare kanske drar lite extra folk. Jag tror dock att det är traditionen och mötesplatsen i sig som lockar mest. "Vi ses på julmarknaden", liksom.

Vad tycker du själv är det bästa med marknaden?

– Jag tror att det är viktigt med den här kulturella miljön. Sätervallen, Spikgården och Stallbacken tillsammans med djuren, dofter, närvaro och påtagliga intryck skapar en stor kontrast till det digitala livet.

Den kulturella miljön som Mariebergsskogen erbjuder sina besökare, framför alt under julmarknaden, tror Anna Lööf Falkman är viktigt att ta till vara på.
Den kulturella miljön som Mariebergsskogen erbjuder sina besökare, framför alt under julmarknaden, tror Anna Lööf Falkman är viktigt att ta till vara på. Foto: Joachim Lagercrantz

Kreativt arbete

Innan Anna Lööf Falkman tillträdde som vd, under slutet av 2002, hade hon samlat på sig flera erfarenheter inom produktion, bland annat på Wermland opera.

Hon växte upp i Kristinehamn men flyttade till Karlstad på 80-talet för att studera och sedan dess har hon blivit kvar. Med utbildning inom pedagogik, konstvetenskap, juridik och sociologi bakom sig driver hon nu Karlstads stadspark samtidigt som hon sitter med i styrelsen för Sveriges fritidsmuseum.

2015 blev hon dessutom, till sin förvåning, utsedd till Årets alumn av Karlstads universitet.

– Trots att det var 35 år efter min examen, säger hon med ett skratt.

– Det var jättekul och måste betyda att jag har gjort något bra av utbildningen.

Hur trivs du med ditt nuvarande jobb?

– Jättebra, verkligen! Det är ett otroligt spännande jobb, speciellt om man har ett intresse av kultur och människor. Det finns alltid något att ta tag i. Jag får jobba med så många olika yrkesroller eftersom jag kommer i kontakt med allt ifrån biologer och museibönder till kommunikatörer och HR-personal.

– Sedan är miljön fantastisk. Att få gå förbi fåren och hälsa dagligen är väldigt mysigt.

Hon tillträdde som vd under slutet av 2002 och stormtrivs i sin tjänst.
Hon tillträdde som vd under slutet av 2002 och stormtrivs i sin tjänst. Foto: Joachim Lagercrantz

Vad uppskattar du mest med Mariebergsskogen?

– Det känns som att det finns något att upptäcka varje dag. Det är tillgängligt, men ändå oupptäckt på något vis. Det finns också en stor variation här. Vi har till exempel byggnader från 1600-talet till 2000-talet.

Aktivitet året runt

Målet med Mariebergsskogen är att kunna erbjuda aktiviteter året runt.

– Vi anpassar oss efter säsonger och högtider som hör till dem. Som nu på vintern har vi skridskobana, julmarknad. Sedan följer valborg, påsk, midsommar, och så vidare.

Kan du berätta något om vad som händer 2020?

– Det händer saker hela året med firanden, teater och konserter och utvecklingsarbeten, men inget som jag kan berätta om just nu. Vi tar i alla fall ett litet steg i taget framåt och det finns massor av idéer i bolaget!

I dagsläget kan inte Anna Lööf Falkman avslöja vad som händer under 2020, men hon berättar att finns mängder av idéer att jobba med.
I dagsläget kan inte Anna Lööf Falkman avslöja vad som händer under 2020, men hon berättar att finns mängder av idéer att jobba med. Foto: Joachim Lagercrantz

Artikeltaggar

Anna Lööf FalkmanJulMåndagsintervjunMariebergsskogenMariebergsskogenNaturumNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.