Historisk seger i Novemberkåsan för överlägsen Ljunggren

Motorsport
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Joakim Ljunggren tog sin nionde seger i Novemberkåsan under natten mellan lördag och söndag. Klubbkompisen Niklas Persson blev tvåa, 13 minuter och 51 sekunder efter kungen av Novemberkåsan.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Niklas Persson hängde med fram till nattsträckorna, men där var Joakim Ljunggren överlägsen. Karlskogaprofilen vann för nionde gången och är nu den ende föraren med tre vandringspris i Novemberkåsans 104-åriga historia.

Karlskoga Enduroklubbs Joakim Ljunggren fick ta med sig sin andra kåsa hem efter tredje raka segern 2014.

Världsnamnet vann därefter även 2015 och 2016 och hade, tack vare det, chansen att ta sitt tredje vandringspris i sin favorittävling redan 2017.

Då tvingades Ljunggren bryta på grund av en trasig elkabel och 2018 tog FMCK Skövdes storlöfte Albin Elowson sin andra raka seger närmast före Ljunggren.

Ljunggren, 34, gjorde sin sista VM-säsong 2014. Tre år senare tackade han för sig även i SM, efter att ha tagit sitt totalt 15:e guld.

Det där tredje vandringspriset i favorittävlingen, en milstolpe som ingen hade klarat av, har dock drivit Karlskogastjärnan.

Och han fick en drömstart i årets tävling i Eskilstuna.

Ljunggren vann första sträckan 1.12 före klubbkompisen Niklas Persson och hela 2.11 före Albin Elowson.

På andra sträckan tvingades Elowson sedan bryta efter att ha krockat med en annan förare och slagit armbågen ur led.

– Jag fick fruktansvärt ont. Det är oerhört tråkigt då jag hade chansen att ta hem inteckningen i kåsan (tredje segern). Jag är riktigt besviken, sa Elowson till Radiosporten.

I Elowsons frånvaro fortsatte Niklas Persson att pressa Joakim Ljunggren hårt under dagsträckorna. Persson ledde efter fyra sträckor och var endast tolv sekunder efter Ljunggren efter den femte och sista sträckan i dagsljus.

Men på de nio nattsträckorna kunde inget stoppa Ljunggren från att skriva ny endurohistoria.

Karlskogaprofilen rullade, till publikens jubel, in i mål kvart i två på natten.

– Superskön känsla. Jag har slitit hårt för det här i alla år, men nu också. Jag har verkligen gått in för det här i flera månader och det känns sjukt jäkla bra. Jag har lagt ner mycket jobb, säger Ljunggren till Radiosporten.

När tävlingen var över hade Ljunggren vunnit 12 av 14 sträckor. Avståndet ner till Niklas Persson hade utökats till 13 minuter och 51 sekunder.

– Det var tufft, men det flöt på otroligt bra för mig. Inga konstiga vurpor eller grejer, jag hade en jättebra känsla. Det är ett lotteri, man drar ut i stora vattenhav med is och vet inte hur djupt det är. Ibland kan man råka dränka hojen. Men det är rutin och blick också och jag lyckades klara mig igenom det.

Helgens Novemberkåsa var den 104:e i ordningen. Ingen annan förare har fler än sex segrar och nu är Ljunggren även den ende med tre vandringspriser.

– Det är ett grymt coolt race och att vara värst är jäkligt roligt.

Karlskoga MF:s Martin Rapp Klemets tvingades bryta på femte sträckan.

Värt att notera i övrigt är att BIK-profilen Emil Kåberg, som tävlar för Hallsbergs MK, slutade på en fin 34:e plats.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.